Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Politica de coeziune îsi sarbatoreste cei 20 de ani

Presedintele Comisiei, José Manuel Barroso, si Comisarul pentru Politica Regionala, Danuta Hübner au participat la evenimentul organizat la data de 24 iunie cu ocazia aniversarii a 20 de ani ai politicii de coeziune a UE. Acesta a ocazionat reflectii privind succesul politicii, precum si dezbateri asupra politicii de mâine.
José Manuel Barroso a tinut un discurs programatic, în timp ce comisarii Hübner si Špidla au luat parte la o dezbatere despre politica de coeziune a UE împreuna cu vice-presedintele comisiei pentru dezvoltare regionala din Parlamentul European, Evgeni Kirilov, precum si alte personalitati din sfera politicii de coeziune.
José Manuel Barroso a semnalat ca cele doua obiective fundamentale ale politicii de coeziune, cum ar fi cresterea economica si echitatea, au fost atinse. Acest succes este ilustrat de cresterea produsului interior brut (PIB) înregistrat în mai multe tari europene de la intrarea în vigoare a primului regulament 1988. În Grecia, de exemplu, PIB-ul a crescut de la 73 pâna la 89% din media europeana între 1988 si 2008, iar cel al Irlandei de la 69 pâna la 123%.
Presedintele Comisiei a accentuat rolul politicii de coeziune ca fiind exemplul cel mai vizibil si cel mai concret al actiunii UE pentru cetatenii europeni. El a subliniat, printre altele, evolutia actuala a politicii de coeziune spre inovatie, în virtutea strategiei de la Lisabona pentru crestere economica si locuri de munca, precizând ca 25% din Fondurile de coeziune sunt alocate cercetarii si inovarii, pentru a anticipa realitatile lumii de dupa 2013. Având în vedere ca aceste obiective trebuie atinse într-un climat de respect deplin al reformei actuale a bugetului, UE trebuie sa se concentreze asupra gasirii de solutii comune la provocarile împartasite, cât si asupra rezultatelor, si sa simplifi ce politica de coeziune în scopul cresterii eficientei.
„Panorama”, publicatia DG de Politica Regionala, a lansat un numar special cu aceasta ocazie, dedicat succesului politicii de coeziune a UE din ultimii 20 de ani. Mai multe articole ilustreaza începuturile politicii în 1988 si îi urmaresc parcursul evolutiv care a culminat cu contributia la succesul extinderii uniunii.
Editia speciala contine de asemenea o discutie dintre functionarii Comisiei însarcinati cu politica de coeziune din ultimii 20 de ani asupra meritelor si perspectivelor viitoare a acesteia.
Sursa: Inforegio

Vizualizări: 83