Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Undă verde pentru încă 4 state membre să utilizeze fondurile pentru redresare și reziliență

Miniștrii economiei și finanțelor au aprobat ieri, 26 iulie 2021, evaluarea planurilor naționale de redresare și reziliență pentru Croația, Cipru, Lituania și Slovenia. Consiliul va adopta prin procedură scrisă deciziile sale de punere în aplicare privind aprobarea planurilor respective, la scurt timp după reuniunea informală a miniștrilor de ieri.

În urma adoptării formale a deciziilor, acest al doilea grup de state membre va fi în măsură să utilizeze fondurile instrumentului pentru a stimula redresarea economică în urma pandemiei de COVID-19. Toate cele patru state membre au solicitat o prefinanțare din fondurile care le-au fost alocate, care le vor fi puse la dispoziție după semnarea acordurilor bilaterale de grant și de împrumut.

Primele state care au primit undă verde în vederea utilizării fondurilor au fost Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Portugalia, Slovacia și Spania. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Mecanismul de redresare și reziliență este programul de sprijin financiar la scară largă al UE ca reacție la provocările pe care pandemia le-a creat pentru economia europeană. Cele 672,5 miliarde euro ale mecanismului vor fi utilizate pentru a sprijini reformele și investițiile descrise în planurile de redresare și reziliență ale statelor membre.

Reforme și investiții

Deciziile Consiliului sunt precedate de evaluarea de către Comisie a planurilor naționale de redresare și reziliență. Planurile trebuie să respecte recomandările specifice fiecărei țări din 2019 și 2020 și să reflecte obiectivul general al UE de a crea o economie mai verde, mai digitală și mai competitivă.

Printre reformele și investițiile pe care Croația intenționează să le pună în aplicare pentru a atinge aceste obiective se numără îmbunătățirea gestionării apei și a deșeurilor, trecerea la mobilitatea durabilă și finanțarea infrastructurilor digitale în zonele rurale îndepărtate. Ciprul intenționează, printre altele, să reformeze piața energiei electrice și să faciliteze utilizarea energiei din surse regenerabile, precum și să îmbunătățească conectivitatea și soluțiile de e-guvernare.

Printre măsurile pe care Lituania le-a inclus în planul său de redresare și reziliență se numără o creștere a surselor regenerabile de energie locale, măsuri privind achizițiile publice ecologice și dezvoltarea în continuare a implementării rețelelor de foarte mare capacitate Slovenia intenționează să utilizeze o parte din sprijinul UE alocat pentru a investi în transportul durabil, pentru a debloca potențialul surselor regenerabile de energie și pentru a-și digitaliza în continuare sectorul public.

Etapele următoare

Plățile viitoare din cadrul mecanismului vor avea loc de îndată ce statele membre vor atinge obiectivele de etapă și țintele stabilite pentru fiecare investiție și reformă.

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 670