Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MIPE: Versiunea actualizată a Programului Operațional Tranziție Justă va fi supusă consultării publice

Ieri, 22 iulie 2021, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri și autorităților locale din județele Hunedoara, Gorj, Galați, Mureș, Prahova și Dolj, despre viitorul Program Operațional Tranziție Justă (POTJ), Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a făcut unele precizări privind noul program:  

„Pe acest program este esențial să folosim componentele inovative, pe lângă granturile clasice, adică instrumentele financiare și facilitatea de împrumuturi pentru sectorul public. Cei care vor să deruleze proiecte au posibilitatea să implice sau chiar, aș spune, să vâneze investițiile private, deci să nu îl abordăm ca un program operațional clasic, pe fonduri structurale”, a declarat ministrul Cristian Ghinea.

Oficialul MIPE a explicat că dorește un dialog consistent cu reprezentanții mediului de afaceri, fiind în interesul tuturor celor implicați ca Programul să fie aprobat de Comisia Europeană în primăvara anului viitor.

În cadrul reuniunii reprezentanții Consiliilor Județene au solicitat informații privind modul de alocare a viitoarelor finanțări, tipurile de investiții ce vor primi finanțare, dar și detalii despre viitoarele apeluri.

Reprezentanții MIPE au subliniat că fondurile disponibile vor fi direcționate echitabil către investiții care sa contribuie la reducerea emisiilor, diversificarea economica și tranziție sociala. Proiectele finanțate trebuie să susțină refacerea economică a zonelor afectate de tranziția energetică și dezvoltarea economiei verzi.

Viitoarele investiții din cadrul POTJ se vor baza pe Planurile Teritoriale pentru o Tranziție Justă, elaborate în grupuri de lucru coordonate la nivel local de Consiliile Județele, susținute de Agențiile pentru Dezvoltare Regională, sub coordonarea națională a MIPE. Draft-urile acestor documente au fost trimise la începutul acestei luni ministerului și vor reprezenta documentele de lucru supuse negocierilor informale  cu serviciile de specialitate ale Comisiei Europene, conform comunicatului.

În paralel, potrivit MIPE, versiunea actualizată a POTJ va fi supusă consultării publice.

Programul Operațional Tranziție Justă 2021-2027 va avea o alocare de aprox. 2,2 miliarde euro, potrivit Regulamentului specific Fondului pentru o Tranziție Justă, publicat în data de 30 iunie 2021. Este destinat regenerării zonelor afectate de tranziția energetică având în vedere dependența lor de combustibilii fosili sau procesele industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 513