Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

A fost adoptat un pachet de propuneri care să pregătească politicile UE în vederea atingerii obiectivelor în materie de climă

Miercuri, 14 iulie 2021, Comisia Europeană a adoptat un pachet de propuneri care să pregătească politicile UE, astfel încât, până în 2030, emisiile nete de gaze cu efect de seră ale Uniunii să scadă cu cel puțin 55%, comparativ cu nivelurile din 1990.

Pachetul de propuneri vizează politicile UE în domeniul climei, al energiei, al exploatării terenurilor, al transporturilor și al impozitării. Realizarea acestor reduceri ale emisiilor în următorul deceniu este esențială pentru ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 și pentru a transpune în realitate angajamentele Pactului verde european. Prin propuneri, Comisia prezintă instrumentele legislative care vor ajuta la atingerea obiectivelor convenite în Legea europeană a climei și să transforme în mod fundamental economia și societățile pentru a avea parte de un viitor echitabil, verde și prosper.

Un set de propuneri cuprinzătoare și interconectate

Propunerile vor permite realizarea accelerării necesare a ritmului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în următorul deceniu. Ele prevăd:

  • aplicarea sistemului de comercializare a certificatelor de emisii în noi sectoare și înăsprirea sistemului existent al UE de comercializare a certificatelor de emisii;
  • utilizarea sporită a surselor regenerabile de energie;
  • asigurarea unei mai mari eficiențe energetice;
  • implementarea mai rapidă a modurilor de transport cu emisii scăzute și a infrastructurii și a combustibililor de care depind aceste moduri de transport;
  • alinierea politicilor fiscale la obiectivele Pactului verde european;
  • măsuri menite să împiedice relocarea emisiilor de dioxid de carbon și instrumente pentru conservarea și consolidarea absorbanților noștri naturali de carbon.

O tranziție echitabilă din punct de vedere social

Instrumentele de tarifare a carbonului generează venituri care pot fi reinvestite pentru a stimula inovarea, creșterea economică și investițiile în tehnologii curate. Se propune instituirea unui nou Fond social pentru climă, care să ofere finanțare specifică statelor membre pentru a-i ajuta pe cetățeni să își finanțeze investițiile în eficiența energetică, pentru achiziționarea de noi sisteme de încălzire și răcire și într-o mobilitate mai puțin poluantă. Fondul social pentru climă ar urma să fie finanțat din bugetul UE, utilizând 25% din veniturile care se preconizează că vor fi obținute din comercializarea certificatelor de emisii pentru clădiri și pentru combustibilii destinați transportului rutier. Fondul va pune la dispoziția statelor membre 72,2 miliarde euro pentru perioada 2025-2032, printr-o modificare specifică a cadrului financiar multianual. Incluzând și propunerea de a completa această finanțare cu contribuții echivalente din partea statelor membre, fondul ar urma să mobilizeze 144,4 miliarde euro pentru o tranziție echitabilă din punct de vedere social.

Context

Bugetul pe termen lung al UE pentru următorii șapte ani va sprijini tranziția verde. Un procent de 30% din programele din cadrul financiar multianual 2021-2027, înglobând 2 mii de miliarde euro, și din programul NextGenerationEU este destinat sprijinirii acțiunilor climatice; un procent de 37% din cele 723,8 miliarde euro (în prețuri curente) ale Mecanismului de redresare și reziliență, care va finanța programele naționale de redresare ale statelor membre în cadrul NextGenerationEU, este alocat acțiunilor climatice.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 59