Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Oportunități de finanțare deschise pentru antreprenori în context COVID-19

În contextul pandemiei COVID-19 sunt active în prezent două scheme de ajutor menite să vină în sprijinul antreprenorilor afectați.

Credite prin IMM Invest România

Programul IMM Invest România permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19  să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții. Acest lucru e posibil prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau prin credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele și contul statului roman, prin Ministerul Finanțelor Publice. Mai multe detalii despre eligibilitate, tipurile de credite, precum și domeniile excluse, sunt disponibile aici.

Valoarea creditelor pentru capital de lucru și investiții este cuprinsă între 500.000 lei și 10.000.000 lei, iar înscrierea în program a beneficiarilor se face conform următorilor pași:

  • Te înregistrezi în aplicația disponibilă pe site-ul imminvest.ro
  • Completezi online datele de identificare, atașezi declarația IMM/întreprindere mică cu capitalizare de piață medie în format .pdf
  • Aplici pentru unul sau mai multe credite/linii de credit și alegi banca care îți va gestiona creditul – BRD Groupe Société Générale este bancă parteneră în cadrul programului. Aplică pentru oferta BRD AICI  
  • Primești ulterior un mesaj de confirmare a efectuării înregistrării
  • FNGCIMM emite acordul de principiu privind eligibilitatea în cadrul programului, precum și numărul de înregistrare
  • Banca primește de la FNGCIMM acordul de principiu privind eligibilitatea în program
  • Banca analizează cererea și transmite solicitarea de garantare către FNGCIMM
  • Fondul aprobă garanția și trimite contractele de garantare
  • Banca pune creditul la dispoziție

Granturi pentru sectorul HoReCa

Aplicația prin care cei interesați pot să își creeze profilul pentru înscrierea organizațiilor și depune cererea pentru a accesa schema de ajutor de stat destinată industriei HoReCa a devenit activă din 29 iunie 2021, iar formularul de înscriere va rămâne activ până la data de 20 iulie 2021, ora 20:00. Până la momentul publicării acestei știri, erau înscrise în platformă 6.700 de cereri de finanțare. Autoritățile estimează că vor putea finanța 30.000 de firme în cadrul programului.

Întreprinderile din domeniul turismului, alimentației publice și organizării de evenimente pot beneficia de un sprijin de maximum 800.000 euro/întreprindere unică. Pentru mai multe detalii, puteți consulta rubrica noastră de alte finanțări.

Pașii în derularea programului sunt:

  • Înrolarea în platforma granturi.imm.gov.ro
  • Completarea formularului online de înscriere.
    • Documentele obligatorii sunt autorizația de funcţionare/certificatul de clasificare/licenţa de turism etc. precum și raportul de expertiză contabilă/de audit care certifică baza de calcul folosită pentru stabiliarea valorii grantului
    • La momentul înscrierii în platformă, solicitanții trebuie să aleagă banca cu care vor colabora pentru utilizarea grantului. BRD – Groupe Societe Generale oferă un pachet special pentru aceste tipuri de conturi (0% comision de administrare lunara a contului, 0% comisioane la operatiuni efectuate în cont la ghiseu/online banking, 50 RON flat comision de deschidere)
  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Tursimului (MEAT) va analiza și aproba dosarul, iar ulterior beneficiarul va deschide contul grant la banca selectată în faza de aplicare
  • Grantul va fi virat de către MEAT, iar banca va vira suma corespunzătoare în contul special de grant
  • Beneficiarul poate efectua plăţi din grant pentru toate cheltuielile ce au legatură cu activitatea eligibilă pentru care s-a acordat grantul

BRD – Groupe Societe Generale este un actor activ pe piața fondurilor europene și a programelor guvernamentale și administrează un portofoliu vast în acest domeniu:

  • Fonduri Europene & APIA (2014-2020): peste 500 milioane EUR
  • Instrumente financiare BEI/FEI &BERD: peste 300 milioane EUR
  • Programe guvernamentale (inclusiv IMM INVEST): peste 200 milioane EUR

Pentru a-și informa clienții, BRD a creat pagini speciale pe site-ul oficial al băncii unde a sintetizat cele mai importante aspecte legate de aceste fonduri. Pentru informații suplimentare, puteți vizita: https://www.brd.ro/companii/imm-invest și https://www.brd.ro/companii/schema-grant-horeca.

Derularea proiectelor se realizează prin conturi speciale de încasare Grant, pentru care BRD percepe doar un comision de deschidere, de 50 RON, fără alte costuri suplimentare de administrare și fără costuri pentru operațiunile efectuate în și din cont la ghișeu și prin BRD@ffice. Contactează banca aici.

***

 Material susținut de BRD – Groupe Societe Generale

Vizualizări: 2193