Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

NextGenerationEU: Comisia Europeană mobilizează încă 10 miliarde euro într-o a treia obligațiune pentru a sprijini redresarea Europei

Comisia Europeană a emis marți, 13 iulie 2021, încă 10 miliarde de euro pentru a sprijini recuperarea Europei după criza coronavirusului și consecințele acesteia, într-o a treia obligațiune NextGenerationEU de la începutul programului la jumătatea lunii iunie.

Comisia a emis o obligațiune pe 20 de ani, scadentă la 4 iulie 2041, înregistrând angajamente de aproximativ 100 de miliarde euro.

Comisia a obținut condiții de prețuri favorabile, în conformitate cu performanța puternică a programului NextGenerationEU de până acum. Aceasta a fost o tranzacție cu două tranșe, iar Comisia a mai obținut 5.25 miliarde euro, sub formă de împrumut, pe 10 ani, scadent la 22 aprilie 2031, pentru programele sale de Mecanism European de Stabilizare Financiară (EFSM) și de asistență macrofinanciară (AMF).

Aceasta este a treia tranzacție în cadrul programului NextGenerationEU, în urma obligațiunii pe 10 ani de 20 miliarde euro emise de Comisie la 15 iunie 2021 și a tranzacției în două tranșe de 15 miliarde euro - care a constat într-o obligațiune pe 5 ani, de 9 miliarde euro, și o obligațiune de 6 miliarde de euro pe 30 de ani - începând cu 29 iunie.

În urma tranzacției, Comisia a obținut până acum 45 de miliarde de euro în cadrul NextGenerationEU. Fondurile vor fi utilizate pentru primele plăți în cadrul NextGenerationEU, în cadrul mecanismului de recuperare și reziliență și al diverselor programe bugetare ale UE.

Primele plăți vor fi efectuate în timp util, după aprobarea de către Consiliu a Planurilor naționale de recuperare și reziliență (dintre care 12 au trecut deja această etapă) și semnarea respectivelor contracte de finanțare și/sau împrumut de către statele membre ale UE și de Comisia Europeană.

Până la sfârșitul anului 2021, Comisia se așteaptă să mobilizeze aproximativ 80 de miliarde euro în obligațiuni, care să fie completate cu obligațiuni pe termen scurt ale UE, conform planului de finanțare. Valoarea exactă atât a obligațiunilor UE, cât și a titlurilor pe termen scurt ale UE vor depinde de necesitățile precise de finanțare, iar Comisia își va revizui evaluarea inițială în toamnă.

În acest fel, Comisia va putea finanța, în a doua jumătate a anului, toate subvențiile și împrumuturile planificate acordate statelor membre în cadrul mecanismului de recuperare și reziliență, precum și să acopere nevoile politicilor UE care primesc finanțare NextGenerationEU.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 154