Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ghidurile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public, lansate spre consultare publică!

La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat spre consultare publică două Proiecte de Ordin ale ministrului pentru aprobarea a două ghiduri de finanțare, astfel:

Programul privind creșterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public

Scopul programului îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea unor corpuri de iluminat cu LED care să determine o eficienţă energetică ridicată și poluare luminoasă minimă.

Sunt eligibile pentru a participa în cadrul Programului unităţile administrativ-teritoriale, organizate la nivel de comună, oraş, municipiu sau județ.

Finanţarea se acordă în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale, după cum urmează:

  • unitate administrativ-teritorială cu o populaţie de până la 5.000 locuitori - maximum 1.000.000 lei;
  • unitate administrativ-teritorială cu o populaţie de peste 5.001 locuitori - maximum 2.000.000 lei.

Finanţarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie şi în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi.

Descarcă proiectul OM

Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 zile de la data publicării pe site (n.r 1 iulie 2021), la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor-Administraţia Fondului pentru Mediu.

Persoana de contact este: domnul Adrian Ștefănescu, adresă de e-mail: adrian.stefanescu@afm.ro.

Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin reinstalarea vegetației forestiere pe terenurile proprietate privată a persoanelor fizice și juridice ori proprietate publică sau privată a unităților administrativ – teritoriale, aflate în fondul forestier național, care au fost afectate de fenomene meteorologice periculoase sau factori vătămători

Scopul programului îl constituie reducerea emisiilor de gaze prin reinstalarea vegetației forestiere, conservarea biodiversității, gestionarea durabilă a pădurilor și dezvoltarea continuă a funcţiilor ecologice şi sociale ale pădurilor.

Categoriile de lucrări si cheltuieli eligibile

  1. Sunt considerate eligibile toate serviciile, bunurile sau lucrările necesare pentru reinstalarea vegetației forestiere pe terenurile proprietate privată a persoanelor fizice și juridice ori proprietate publică sau privată a unităților administrativ – teritoriale, aflate în fondul forestier național, care au fost afectate de fenomene meteorologice periculoase sau factori vătămători;
  2. Sunt considerate eligibile cheltuielile pentru obținere de autorizații, avize, proiectare, alte cheltuieli necesare îndeplinirii obiectului programului, inclusiv cheltuielile cu serviciile de asistență tehnică din partea personalului silvic de specialitate, precum și cheltuielile pentru realizarea, instalarea și întreținerea panoului de informare prevăzut la art. 21 alin. (3) din ghid;
  3. Sunt considerate eligibile cheltuielile cu recoltarea produselor accidentale, rezultate în urma acțiunii fenomenelor meteorologice periculoase sau factorilor vătămători, pentru diferența dintre valoarea costurilor de recoltare și valoarea obținută prin valorificarea respectivei mase lemnoase;
  4. Sunt considerate eligibile cheltuielile prevăzute la alin. (1) - (3), efectuate în anul 2021, dacă acestea au fost necesare pentru îndeplinirea obiectului programului și au fost incluse în Cererea de finanțare.

Finanţarea se acordă prin modalitate nerambursabilă, în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului.

Descarcă proiectul OM

Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 zile de la data publicării pe site (n.r 1 iulie 2021), la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor-Administraţia Fondului pentru Mediu.

Persoana de contact este: domnul Călin Popa, adresă de e-mail: calin.popa@mmediu.ro.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MMAP

Vizualizări: 454