Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Lista actualizată de întrebări și răspunsuri pe schema HoReCa

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a publicat astăzi, 2 iulie 2021, lista actualizată de întrebări frecvente și răspunsurile aferente pe schema HoReCa, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 224/2020.

Printre întrebările pentru care MEAT a furnizat răspunsuri se numără și:

Întrebare: Dacă în trecut am aplicat pentru o altă măsură de ajutor de stat, pot folosi declarațiile emise atunci?

Răspuns: Nu, toate declarațiile trebuie regenerate și semnate electronic, apoi urcate în platformă.

Î: Cum aflu dacă o firmă se încadrează în cazul întreprinderilor legate sau nu?

R: Pentru a se determina dacă o firmă se încadrează în categoria întreprinderilor partenere sau legate, folosiți „Manualul utilizatorului pentru definiția IMM-urilor”, pe care îl puteți descărca aici.

Î: Pot aplica dacă la calculul ajutorului de stat am primit eroarea “Societatea nu este eligibilă în cadrul programului deoarece cifra de afaceri raportată pe 2020 nu corespunde cu cifra de afaceri declarată la ANAF (0 RON).”?

R: Da, puteți aplica. Aceasta este doar o avertizare din partea sistemului care apare atunci când informația din baza de date ANAF nu este actualizată integral, dar veți putea transmite formularul de înscriere, iar situația va fi clarificată în perioada de evaluare, prin solicitarea de clarificări.

Î: La încărcarea raportului de expertiză/audit s-a constatat că nu se poate încărca decât numărul de carnet al expertului contabil sau al auditorului. Pot fi selectate și societățile de contabilitate/audit?

R: În cazul în care raportul de expertiză/audit este întocmit de către o firmă, trebuie introdus în aplicație numărul de carnet al expertului contabil/auditorului, care semnează din partea firmei.

Î: În cazul restaurantelor, ce introducem în platformă ca documente de autorizare în cazul societăților care nu au avut nevoie de autorizație de funcționare de la primărie

R: Pentru întreprinderile cu coduri CAEN restaurant, trebuie încărcate următoarele documente, după fiecare caz:

  • dacă au certificate de clasificare emise de MEAT, vor fi verificate automat de către sistem.
  • dacă au autorizație de funcționare, trebuie încărcată autorizația de funcționare.
  • dacă autorizația de funcționare nu a fost emisă încă de autoritatea locală, este suficientă încărcarea dovezii de plată a acesteia (acordul tacit).
  • dacă întreprinderea a fost autorizată la terți, trebuie încărcată autorizația de la DSV.

Lista completă de întrebări și răspunsuri poate fi consultată aici.

Reamintim faptul că perioada de depunere a fost deschisă marți, 29 iunie 2021. Aplicațiile pot fi depuse până la 20 iulie 2021, ora 20:00 cu posibilitatea prelungirii acesteia.

Până la data publicării acestei știri, pe platforma granturi.imm.gov.ro erau înregistrate 2936 aplicații.

Conform MEAT, este estimat să aplice un număr de aproximativ 30.000 de firme.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MEAT

Vizualizări: 2164