Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

NextGenerationEU: Comisia Europeană a realizat cea de-a doua tranzacție de 15 miliarde de euro pentru sprijinirea redresării Europei

Marți, 29 iunie 2021, Comisia Europeană a anunțat că a strâns până în prezent, în cadrul celei de a doua tranzacții NextGenerationEU, 15 miliarde de euro pentru a finanța redresarea Europei în urma crizei provocate de Coronavirus și consecințele acesteia. Aceasta a fost o tranzacție cu dublă tranșă, constând într-o obligațiune pe 5 ani în valoare de 9 miliarde EUR scadentă la 6 iulie 2026 și o obligațiune pe 30 de ani în valoare de 6 miliarde EUR scadentă la 6 iulie 2051.     

Conform comunicatului oficial, cele două tranșe au atras interesul investitorilor din Europa și din întreaga lume. Tranzacția a fost de peste 11 ori suprasubscrisă și cu oferte de peste 170 de miliarde de euro. Prin urmare, Comisia a obținut condiții de stabilire a prețurilor favorabile, bazându-se pe prima emisiune de succes NextGenerationEU de la începutul acestei luni și pe performanța excelentă a programului SURE.

Aceasta este cea de doua tranzacție din cadrul programului NextGenerationEU, după obligațiunea pe 10 ani în valoare de 20 de miliarde de euro pe care Comisia a emis-o la 15 iunie 2021 în numele UE. Prima obligațiune a fost:

  • cea mai mare emisiune instituțională de obligațiuni din Europa,
  • cea mai mare tranzacție instituțională cu o singură tranșă,
  • cea mai mare sumă pe care UE a strâns-o într-o singură tranzacție.

În urma tranzacției de marți, Comisia a strâns în total 35 de miliarde de euro în cadrul NextGenerationEU. Fondurile urmează să fie utilizate acum pentru primele plăți din cadrul schemei, inclusiv în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență și al diferitelor programe bugetare ale UE finanțate de NextGenerationEU. Prima plată în cadrul NextGenerationEU a avut loc luni, 28 iunie: Comisia a plătit 800 de milioane EUR către REACT-EU.

Până la sfârșitul anului 2021, Comisia se așteaptă să strângă obligațiuni în valoare de aproximativ 80 de miliarde EUR, care vor fi completate de proiecte de lege pe termen scurt ale UE, conform planului de finanțare publicat în iunie 2021. Valoarea exactă atât a obligațiunilor UE, cât și a facturilor UE va depinde de nevoile precise de finanțare, iar Comisia își va revizui evaluarea inițială în toamnă. În acest fel, Comisia va putea finanța, în a doua jumătate a anului, toate granturile și împrumuturile planificate pentru statele membre în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, precum și pentru a acoperi nevoile politicilor UE care primesc finanțare din partea NextGenerationEU.

Pentru a finanța NextGenerationEU, Comisia Europeană – în numele UE – va strânge de pe piețele de capital până la aproximativ 800 de miliarde EUR până la sfârșitul anului 2026:

  • 407,5 miliarde EUR disponibile pentru granturi (în cadrul RRF și al altor programe bugetare ale UE);
  • 386 de miliarde EUR pentru împrumuturi.

Acest lucru se va traduce în volume de împrumut în medie de aproximativ 150 de miliarde EUR pe an.

Secțiune tehnică

Obligațiunea pe 5 ani poartă un cupon de 0% și a venit la un randament de re-ofertă de -0,335% oferind o răspândire de -11 bps la mijlocul swap-urilor, ceea ce este echivalent cu +22,0 bps pe parcursul celor cinci ani bund scadente în aprilie 2026.

Cartea de comenzi finale a fost de peste 88 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că obligațiunea a fost suprasubscrisă de aproape 10 ori.

Obligațiunea pe 30 de ani are un cupon de 0,7% și a venit la un randament de re-ofertă de 0,732% oferind o răspândire de +22 bps la swap-uri medii.

Cartea finală de comenzi a fost de peste 83 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că obligațiunea a fost suprasubscrisă de aproape 14 ori.

De sine stătător, jurnalul de comenzi al tranșei pe 30 de ani a fost cel mai mare din istorie pentru un emitent supranațional de pe piața euro.

Elena Buzilă,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 128