Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Schema HoReCa: Ministerul face precizări cu privire la raportul de expertiză contabilă și beneficiarii și cheltuielile eligibile

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a transmis astăzi, 24 iunie 2021, precizări în acord cu legislația care îndrumă schema HoReCa - ajutor de stat de 20% din diferența între cifra de afaceri din 2020 și cea din 2019, pentru CAEN-urile legale eligibile:

  • Cursul de referință pentru proiect, stabilit de BNR luni 28 iunie 2021 la ora 13.00 va fi verificat automat din aplicație. În cursul zilei de azi (n.r. 24 iunie 2021) se va modifica Anexa 7, astfel încât să nu mai fie solicitată suma în euro.
  • Ordinea în care se înscriu potențialii beneficiari ai schemei nu este relevantă. Numărul RUE nu este criteriu de eligibilitate. Schema nu este făcută pe principiul primul venit, primul servit, se arată în comunicat. Întreaga suma alocată se împarte proporțional tuturor beneficiarilor eligibili.
  • Expertul contabil, membru CECCAR, care se află în relație contractuală cu beneficiarul și a întocmit evidența contabilă, poate semna certificarea cifrei de afaceri pe anii 2019 și 2020, în sensul stabilirii diferenței de cifră de afaceri remunerabilă în cadrul schemei 2021.

Ministerul a publicat, de asemenea, un set de întrebări și răspunsuri aferente schemei. Conform explicațiilor transmise de MEAT, un beneficiar care a primit deja un grant în cadrul Măsurilor 1 sau 2 poate aplica în continuare în cadrul schemei HoReCa. Beneficiarii pot aplica și cu coduri CAEN secundare.

De asemenea, în ceea ce privește existența unei liste cu cheltuieli eligibile, aceasta a fost eliminată și din procedura de implementare însă, în cazul în care se înregistrează obligații restante către organul fiscal central, beneficiarul se obligă să le achite din ajutorul acordat în cadrul programului.

Referitor la raportul de expertiză contabilă/raportul de audit, acesta este necesar în vederea extragerii cifrei de afaceri/volumului facturilor emise/încasărilor obținute pentru codurile CAEN eligibile din volumul total al cifrei de afaceri/încasărilor întreprinderii, în vederea calculării bazei de calcul și pentru asumarea acestor cifre.

Descarcă setul de întrebări și răspunsuri

***

fonduri-structurale.ro are experiență în scrierea și implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene și de la stat, dobândită de-a lungul timpului în cadrul a numeroase proiecte de succes, coordonate atât din poziția de beneficiar, cât și din cea de consultant. Pentru mai multe detalii despre cum vă putem sprijini în depunerea unei cereri de finanțare în cadrul apelului vă rugăm să ne scrieți la structuralcg@fonduri-structurale.ro.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MEAT

Vizualizări: 4805