Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

UE este pregătită să investească 79,5 miliarde EUR pentru dezvoltare și cooperare internațională până în 2027

În cadrul exercițiului bugetar 2021-2027, Uniunea Europeană își reevaluează investițiile în afara blocului comunitar. În urma acordului istoric cu statele UE din decembrie 2020, deputații vor vota în sesiunea plenară din iunie în Strasbourg înființarea fondului Europa Globală în valoare de 79,5 miliarde EUR. Acest fond înglobează câteva instrumente UE deja existente, inclusiv Fondul European pentru Dezvoltare. Această simplificare va permite UE să-și promoveze mai eficient valorile și interesele în lume și să răspundă mai rapid provocărilor globale viitoare.

Acest instrument va finanța prioritățile de politică externă ale UE în următorii șapte ani și va susține dezvoltarea durabilă în țările vecine UE, ca și în Africa sub-sahariană, Asia, cele două Americi, regiunea Pacificului și Caraibe. Europa Globală va sprijini proiecte care contribuie la rezolvarea unor probleme cum sunt eradicarea sărăciei sau migrația, și va promova valorile UE cum sunt drepturile omului și democrația.

Programul va susține de asemenea eforturile multilaterale globale și va garanta că UE își poate onora angajamentele internaționale, incluzând Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și Acordul asupra climei de la Paris. Treizeci la sută din finanțarea totală a fondului va contribui la atingerea obiectivelor climatice.

Cel puțin 19,3 miliarde EUR sunt alocate țărilor din vecinătatea UE, iar 29,2 miliarde EUR vor fi investite în Africa sub-sahariană. Fonduri vor fi disponibile și pentru acțiuni de reacție rapidă, inclusiv managementul crizelor și prevenirea conflictelor. UE își va întări susținerea pentru investiții durabile în întreaga lume prin Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă Plus, care va atrage capital privat în completarea asistenței directe pentru dezvoltare.

În urma negocierilor cu Consiliul, Parlamentul a asigurat o implicare crescută pentru eurodeputați în deciziile strategice privind programul. O dată ce va fi aprobat, regulamentul pentru programul Europa Globală se va aplica retroactiv începând cu 1 ianuarie 2021

Europa Globală este unul dintre cele 15 programe UE emblematice susținute de Parlament în negocierile pentru bugetul UE 2021-2027 și pentru instrumentul UE de redresare, care împreună vor oferi finanțări de peste 1 800 miliarde EUR pentru următorii ani.

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 149