Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia a lansat o consultare publică privind principiile promovarea și susținerea valorilor UE în spațiul digital

Comisia Europeană a anunțat miercuri, 12 mai 2021, lansarea unei consultări publice privind formularea unui set de principii pentru promovarea și susținerea valorilor UE în spațiul digital.

La 9 martie, Comisia și-a prezentat viziunea privind transformarea digitală a Europei până în 2030 în comunicarea sa intitulată „Digital Compass: the European way for the Digital Decade" și a propus elaborarea unui set de principii digitale. Aceasta acoperă domenii precum accesul la serviciile de internet, la un mediu online sigur și de încredere, la serviciile de sănătate digitală și la serviciile publice și administrația digitală centrate pe om.

Prin această inițiativă, Comisia urmărește să deschidă o dezbatere societală amplă și să adune opinii din partea cetățenilor, a organizațiilor neguvernamentale și ale societății civile, a întreprinderilor, a administrațiilor și a tuturor părților interesate. Principiile vor ghida UE și statele membre în elaborarea de norme și reglementări digitale care să aducă beneficii digitalizării pentru toți cetățenii.

Domenii de interes

Sunt așteptate puncte de vedere, din partea oricărei părți interesate, cu privire la: 

  • educația digitală,
  • competențele necesare pentru ca oamenii să participe activ în societate și în procese democratice,
  • principiile etice pentru algoritmii centrici umani,
  • protecția și capacitarea copiilor și tinerilor în spațiul online sau sistemele și dispozitivele digitale care respectă mediul,
  • formulări alternative ori alte principii posibile care să fie introduse.

Aceste principii vin ca o completare a drepturilor deja existente care îi protejează și îi împuternicesc deja pe europeni în mediul online, precum protecția datelor lor cu caracter personal și a vieții private, libertatea de exprimare, libertatea de a înființa și desfășura o afacere online sau protecția creațiilor lor intelectuale. De asemenea, principiile sunt considerate un suport pentru propunerea recentă privind inteligența artificială, prin care Comisia urmărește să se asigure că utilizarea acestei tehnologii în UE este demnă de încredere și centrată pe om.

Propunerile vor putea fi trimise până pe 2 septembrie, completând următorul formular.

Pașii următori

Contribuțiile la consultarea publică vor contribui la propunerea Comisiei de declarație interinstituțională comună privind principiile digitale a Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei. Se preconizează că propunerea va fi adoptată până la sfârșitul anului 2021.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 170