Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană a aprobat înființarea Consorțiului European pentru Infrastructura de Cercetare dedicat ELI. Laserul de la Măgurele exclus deocamdată

Comisia Europeană a luat decizia mult așteptată de a înființa Extreme Light Infrastructure (ELI) ca Consorțiu European pentru Infrastructura de Cercetare (European Research Infrastructure Consortium) sau ERIC, se arată într-un comunicat oficial publicat ieri, 5 mai 2021 de ELI. Țările gazdă, Republica Cehă și Ungaria, au depus cererea în mai 2020, iar decizia de a aproba cererea vine după ani de negocieri intense, se arată în anunțul oficial.

Această decizie reprezintă faptul că toate laboratoarele pot funcţiona în mod legal împreună, ca o singură organizaţie. Decizia vine într-un moment important, deoarece tranziţia la operaţiuni deja se întâmplă, iar interesul oamenilor de ştiinţă este puternic", a declarat Allen Weeks, directorul general al ELI Delivery Consortium.

ERIC este o entitate juridică unică, formată dintr-un regulament al UE special destinat infrastructurilor științifice. Ca organizație internațională, membrii săi sunt țări care contribuie științific și financiar la consorțiu. Pe lângă Republica Cehă și Ungaria, Italia și Lituania sunt membri fondatori. Germania și Bulgaria au statut de observatori fondatori, având scopul de a se alătura pe deplin la o dată ulterioară. Alte țări europene și non-europene și-au exprimat interesul de a se alătura după înființare.

Situația României

Ţara noastră a pierdut calitatea de membru după ce nu şi-a atins ţintele asumate şi a încercat să se repoziţioneze şi să opteze pentru statutul de Observator Fondator. În acest context, ELI-ERIC nu a mai oferit posibilitatea părţii române de a opta, în acel moment, pentru statutul de Membru Gazdă ci doar de a adera la ELI-ERIC ca Observator sau de a participa prin intermediul ELI-NP-ca Partener Strategic-în acest caz, fără ca România să fie membru al ELI-ERIC, a transmis Bursa.

Ca urmare a comunicatului publicat ieri, potrivit edu-pedu.ro, România a fost oficial exclusă din consorțiul european ELI-ERIC, după ce anul trecut partenerii din Ungaria și Cehia, alături de care în 2012 România a primit finanțare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul ELI, au cerut alcătuirea acestui consorțiu fără laserul de la Măgurele și sistemul de fascicul gamma, cel mai mare și mai important pilon din cadrul întregului proiect.

Conform comunicatului oficial al ELI, România se aşteaptă să se alăture celorlalte două laboratoare ELI în noua organizaţie internaţională, însă nu este menționat când se va întâmpla acest lucru:

Există o a treia facilitate ELI în construcţie în România, lângă capitala Bucureşti. Laboratorul ELI-NP, pionier în noul domeniu al fotonicii nucleare, care de asemenea angajează sute de oameni de ştiinţă şi studenţi absolvenţi. Se aşteaptă să se alăture celorlalte două laboratoare ELI în noua organizaţie internaţională”.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: ELI

Vizualizări: 119