Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Ghinea propune adăugarea unei clauze rezolutorii în contractele de finanțare care ar putea eficientiza implementarea proiectelor pe POIM

Ieri, 20 aprilie 2021, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții autorităților locale și operatorilor de apă la nivel local și regional, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea a propus o nouă modalitate de încheiere a contractelor de finanțare care ar putea eficientiza implementarea proiectelor din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Acesta a transmis că prin adăugarea unei clauze rezolutorii s-ar putea demara unele proceduri de licitații, cele despre care se știe sigur că ar atinge un nivel suficient de matur care ar permite începerea procesului, înainte de aprobarea finală de la nivelul Comisiei Europene.

Ministrul Ghinea a anunțat că va pregăti un Memorandum în Guvern pentru a implementa soluția propusă.

Un alt subiect abordat în cadrul întâlnirii a fost cel al posibilității de etapizare a unor proiecte care nu sunt probabile să se încheie până în anul 2023, în cadrul actualului program operațional, astfel s-ar evita neaprobarea acestora, pe motivul riscului de a nu le finaliza la timp.

9,1 miliarde euro este alocarea totală pentru POIM 2014-2020, proiectelor de apă și apă uzată fiindu-le acordată o sumă totală de 2,6 miliarde euro. POIM 2014-2020 include 45 de proiecte noi de apă și canalizare, dintre care:

  • 25 de proiecte noi de investiții sunt contractate și se află în implementare, în valoare eligibilă de 5,1 miliarde euro,
  • 20 de alte proiecte noi se află în diferite stadii de pregătire.

Rata de contractare a proiectelor din acest domeniu, pe POIM 2014-2020, este de 160%, se arată în comunicatul oficial.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 261