Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Secretar de stat MIPE, despre simplificarea politicii aferente 2021-2027: Vrem să punem punct birocrației excesive

Marți, 30.03.2021, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a organizat seminarul online „Un sistem de monitorizare și evaluare bazat pe rezultate”, cu participarea reprezentanților Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale.

Au fost prezentate concluziile și recomandările „Raportului privind analiza instituțională, procedurală și legislativă”. Documentul, elaborat sub coordonarea MIPE și cu sprijinul echipei Băncii Mondiale, vizează sistemul de monitorizare și evaluare aferent actualei perioade de programare (2014 – 2020) și propune soluții precum:

  • simplificare, lucru care va permite alocarea de timp suplimentar pentru implementarea noii abordări, în defavoarea orientării către proceduri;
  • raționalizarea și interoperabilitatea SMIS cu alte sisteme și baze de date, cum ar fi cele ale ONRC, Inspecției Muncii, ANOFM sau Ministerului Educației;
  • conștientizare și formare profesională la toate nivelurile, inclusiv pentru șefii Autorităților de Management și beneficiari;
  • structuri dedicate monitorizării și evaluării bazate pe rezultate și aducerea lor foarte aproape de nivelul decizional.

Conform secretarului de stat în MIPE, Marius Vasiliu, suprapunerea celor 3 programe: perioada de programare 2021 – 2027, finalizarea implementării 2014-2020 și respectiv operaționalizarea „Planului Național de Relansare și Reziliență 2021-2026” urgentează nevoia simplificării procedurilor și costurilor pentru accesarea fondurilor nerambursabile pe perioada 2021-2027.

Acesta a vorbit despre o noua politică pentru 2021-2027 - una a simplificării maxime din perspectiva costurilor și a procedurilor: „Vrem să punem punct birocrației excesive, care inhibă și determină beneficiarul să se îndrepte spre alte surse de finanțare din cauza procesului birocratic greoi de accesare a fondurilor nerambursabile”, a subliniat secretarul de stat Vasiliu.

Din partea Comisiei Europene au fost prezentate 2 documente: „Politica de Coeziune – Monitorizare și Evaluare în 2021-2027”, respectiv „Rezumatul evaluării programelor Politicii de Coeziune din România din 2015 până în februarie 2021”.

Tot în cadrul seminarului, reprezentanții MIPE au prezentat „Planul de acțiune pentru îmbunătățirea capacității de monitorizare și evaluare a României pentru Programele finanțate din fonduri europene în perioada 2021-2027”.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 281