Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consultare publică pentru modificări la Ordonanța privind acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului. S-a stabilit baza de calcul a ajutorului!

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a lansat ieri, 27 ianuarie 2021, în consultare publică, Proiectul de OUG pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 224/20120 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19, precum şi privind unele măsuri fiscale.

Printre modificări sunt prevăzute următoarele:

  • Modificarea titlului, respectiv „Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19
  • Schema de stat se derulează până la 30 iunie 2021, iar plata sumelor se va realiza până cel târziu la data de 31 decembrie 2021, în limita creditului bugetar;
  • S-a stabilit o bază de calcul a ajutorului, diferențiată pe tipuri de beneficiari, iar în vederea verificării bazei de calcul  a ajutorului, s-a propus certificarea și asumarea acesteia de către experți contabili, respectiv auditori financiari, în cazul granturilor mai mari de 50.000 euro, recunoscuți de instituțiile acreditate în acest sens. Baza de calcul a ajutorului reprezintă:
    • pentru beneficiarii care raportează cifra de afaceri, diferența dintre cifra de afaceri obținută din activitatea eligibilă aferentă anului 2020 și cifra de afaceri obținută din activitatea eligibilă aferentă anului 2019.
    • pentru beneficiarii care aplică regimul special pentru agențiile de turism în conformitate cu dispozițiile art. 311 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, diferența dintre valoarea totală a prestărilor de serviciii turistice efectuate, inclusiv marja, aferentă anului 2020 și valoarea totală a prestărilor de servicii turistice, inclusiv marja aferentă anului 2019.
    • pentru beneficiarii care țin evidența în partidă simplă, în conformitate cu dispozițiile Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, diferența dintre încasările obținute din activitatea eligibilă aferentă anului 2020 și încasările obținute din activitatea eligibilă aferentă anului 2019.
  • Beneficiarii prezentei scheme sunt agenții de turism care dețin licențe de turism valabile cel puțin de la data de 01 ianuarie 2019, structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare care dețin certificate de clasificare valabile cel puțin de la data de 01 ianuarie 2019;
  • Termenul de menținere a activității este de cel puțin 24 luni de la data plății sumelor (n.r. termenul inițial menționat era de 6 luni);
  • S-a propus ca procedura de înregistrare a solicitanților să fie detaliata în ghidul de implementare, precum și verificarea expost de către Agenția Națională de Administrare Fiscală a corectitudinii si realității valorilor certificate, dar nu mai târziu de finalizarea perioadei de monitorizare.

Propunerile, sugestiile şi opiniile privind proiectul de act normativ se pot trimite în termen de 10 zile de la data publicării (n.r. 27 ianuarie 2021), la adresa de e-mail: dezbateri_publice@economie.gov.ro.

Descarcă Proiectul de OUG

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MEAT

Vizualizări: 594