Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministerul Culturii: Schemele de ajutor financiar pentru operatorii culturali, pregătite pentru aprobare

Conform unui comunicat emis de Ministerul Culturii ieri, 25 ianuarie 2021, schemele de ajutor financiar pentru operatorii culturali sunt pregătite pentru aprobare și au fost inițiate discuții cu Ministerul Sănătății și cu alte ministere de resort asupra condițiilor și elaborării unui calendar concret care să ofere predictibilitate operatorilor culturali.

Pachetul de sprijin financiar prevede:

  • Schemă de ajutor de minimis: dedicată exclusiv sectorului cultural independent din România, oferă posibilitatea profesioniștilor (artiști, muzicieni și alți operatori culturali înregistrați ca ONG sau SRL) de a accesa un microgrant nerambursabil în valoare fixă de 8.000 de euro care să le asigure continuitate în domeniul cultural în care activează;
  • Schemă de ajutor de stat: cuprinde 4 tipuri de granturi și vine să sprijine financiar evenimentele culturale, festivalurile, librăriile și editurile grav afectate de efectele pandemiei COVID-19. Banii vor fi alocați pentru proiecte viitoare, iar valoarea granturilor va fi determinată de numărul de bilete sau cărți vândute de fiecare operator cultural în 2019. Ministerul a transmis faptul că se va asigura ca sprijinul financiar acordat la nivel de proiect să ajungă la beneficiarii finali prin delimitarea categoriilor de cheltuieli eligibile, respectiv ca avansul acordat să fie imediat transferat prestatorilor (artiști, tehnicieni și alți lucrători din sectorul cultural).

Conform declarațiilor din 18 noiembrie 2020, valoarea fixă a micrograntului era de 4.000 euro.

În ceea ce privește alocările financiare aferente celor două scheme, sectorul cultural independent va beneficia de aproximativ 60% din suma totală alocată, evenimentele culturale și festivalurile de aproximativ 20%, iar librăriile și editurile de restul de 20%.

Elaborarea celor două scheme de ajutor a fost finalizată, iar documentația a fost avizată la nivelul Ministerului Culturii, conform comunicatului.

Imediat după asigurarea finanțării pentru schemele de ajutor dedicate sectorului cultural, Ministerul Culturii va lansa în consultare publică actul normativ de aprobare a acestora.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat în data de 14 ianuarie 2021, faptul că schema a fost finalizată la nivelul ministerului, urmând să fie trimisă către Ministerul Economiei.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Ministerul Culturii

Vizualizări: 1449