Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ghinea, ministrul Proiectelor Europene: „Proiectele finanțate prin PNRR trebuie finalizate până în 2026. Vom da prioritate proiectelor mature care pot începe imediat”

Astăzi, 20 ianuarie 2021, executivul a adoptat un memorandum privind pregătirea de către Guvern a Planului Național de Redresare și Reziliență, a transmis viceprim-ministrul Dan Barna la finalul ședinței de guvern.

Acesta a explicat că în cadrul ședinței s-a stabilit o modalitate de lucru pentru că „în următoarele două luni este important să actualizăm acest plan (n.r PNRR) și să-l trimitem la Comisia Europeană, să obținem aprobarea, pentru că vorbim de o resursă de dezvoltare foarte importantă, care permite o procedură mai simplă și mai funcțională față de mecanismul tradițional al fondurilor structurale”.

Ne propunem ca începând cu zilele următoare și în principal în februarie să fie întâlniri aproape zilnice între ministerul coordonator, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, alături de Ministerul Finanțelor, care are un rol cheie în acest proces, tocmai pentru ca fiecare dintre ministerele de linie să își prezinte proiectele care au stadiu important de maturitate”, a continuat acesta.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a explicat că au fost create 10 grupuri de lucru care vizează următoarele domenii:

  1. Transport
  2. Mediu, Schimbări climatice, Energie, Eficiență Energetică
  3. Dezvoltarea Localităților Urbane
  4. Agricultură și Dezvoltare Rurală
  5. Sănătate
  6. Educație
  7. Mediu de Afaceri, Antreprenoriat
  8. Cercetare, Inovare, Digitalizare
  9. Îmbunătățirea fondului construit
  10. Reziliență, Situații de criză

Cristian Ghinea a menționat, de asemenea, că proiectele din cadrul PNRR trebuie finalizate până în 2026: „banii din PNRR nu sunt fonduri europene obișnuite, nu merg pe regulamentele de coeziune, nu ne obligă nimeni să facem sisteme complicate. […] pe de altă parte, vin cu constrângere extraordinară: trebuie angajate sumele până în 2022, (în proporție de) 70% și trebuie terminate proiectele până în 2026. Vom cere sub semnătură către toți cei care depun proiecte, etapele de implementare, astfel încât să ne asumăm toți cei care propunem”.

Tocmai din acest motiv, ministrul a explicat că vor fi prioritizate proiectele care pot să înceapă imediat: „Tot ce trebuie să facem este să ne propunem niște reforme, niște ținte pe care le raportăm de două ori pe an la Comisie și luăm banii pe ele. Modul în care ne organizăm noi sistemul acasă este complet decizia noastră națională. De aceea vom propune un sistem de management foarte simplu. Vrem să vedem ce proiecte sunt mature în ministere și să le dăm direct drumul. Deci nu va mai fi un proces în care lansăm call-uri, evaluăm proiectele timp de luni de zile. Dacă sunt proiecte mature și bine legate de reforme în ministere, le putem începe imediat […] Vom prioritiza acele proiecte care pot să înceapă imediat și pentru că avem aceste constrângeri bugetare, să preluăm acele proiecte care erau până acum pe bani naționali, să le mutăm pe PNRR astfel încât să degrevăm și bugetul de o presiune suplimentară”.

Proiectul poate fi consultat aici.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 1090