Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Acord final între Parlamentul European și Consiliu pentru Mecanismul de Reziliență și Redresare. România va primi 30,5 miliarde de euro

Astăzi, 18 decembrie 2020, negociatorii Parlamentului au convenit cu Consiliul Uniunii Europene asupra instrumentului conceput pentru a ajuta țările UE să abordeze efectele și consecințele pandemiei COVID-19.

Textul, convenit astăzi de negociatorii din Comisiile pentru bugete și afaceri economice și monetare cu Consiliul, stabilește obiectivele, finanțarea și normele pentru accesarea finanțării Facilității de Recuperare și Reziliență (RRF). Odată cu acordul privind RRF, a fost pus în aplicare ultimul și cel mai mare element constitutiv al Next Generation EU.

Eligibilitatea de a primi finanțare

Negociatorii au convenit ca Planurile Naționale de Redresare și Reziliență vor fi eligibile pentru finanțare dacă se vor concentra pe șase domenii politice de relevanță europeană - tranziția verde, inclusiv biodiversitatea, transformarea digitală, coeziunea economică și competitivitatea, coeziunea socială și teritorială, reacția la criză instituțională și pregătirea pentru criză , precum și politici pentru următoarea generație, copii și tineri, inclusiv educație și abilități.

În cele din urmă, RRF va fi pus la dispoziția statelor membre care se angajează să respecte statul de drept și valorile fundamentale ale Uniunii Europene.

Fiecare plan va contribui cel puțin 37% din bugetul său la climă și cel puțin 20% la acțiuni digitale. Conform acordului, planurile ar trebui să aibă un impact durabil asupra țărilor UE atât din punct de vedere social, cât și economic și să prevadă o reformă cuprinzătoare și un pachet de investiții robust. Mai mult, măsurile de implementare a proiectelor de reforme și investiții incluse în planurile RRF nu pot afecta semnificativ obiectivele de mediu.

Disponibilitatea finanțării

Suma de 672,5 miliarde euro, sub forma subvențiilor și împrumuturilor, va fi disponibilă pentru finanțarea măsurilor naționale menite să atenueze consecințele economice și sociale ale pandemiei, începând cu 1 februarie 2020. Finanțarea va fi disponibilă timp de trei ani, iar guvernele Uniunii Europene pot solicita un avans de până la 13% pentru planurile lor de recuperare și reziliență.

Plățile contribuțiilor financiare către statele membre vor fi efectuate până la 31 decembrie 2026.

Pașii următori

Acordul urmează să fie ratificat în Consiliul Uniunii Europene și votat de Parlamentul European.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 948