Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Undă verde de la Comisia Europeană: 25 miliarde de euro garanții pentru companii din 21 de state membre

Comisia Europeană a găsit crearea unui Fond Pan-European de Garantare de 25 miliarde euro, administrat de Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru a sprijini companiile afectate de focarul de coronavirus, ca fiind în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, conform unui comunicat emis ieri, 14 decembrie.

Fondul este de așteptat să mobilizeze până la 200 miliarde euro finanțare suplimentară pentru a sprijini în principal întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) afectate de focar în cele 21 de state membre participante.

Fondul paneuropean de garantare

În aprilie 2020, Consiliul European a aprobat înființarea unui fond pan-european de garantare sub gestionarea Grupului Băncii Europene de Investiții, ca parte a răspunsului general al UE la focarul de coronavirus. Este una dintre cele trei plase de siguranță convenite de Consiliul European pentru a atenua impactul economic asupra lucrătorilor, întreprinderilor și țărilor.

Fondul va oferi garanții asupra instrumentelor de creanță (cum ar fi împrumuturile). Scopul său este de a aborda în mod coordonat nevoile de finanțare ale companiilor europene (în principal IMM-uri) care se așteaptă să fie viabile pe termen lung, dar care se confruntă cu dificultăți în actuala criză din Europa. BEI și Fondul european de investiții („FEI”) se așteaptă să fie mobilizate până la 200 miliarde EUR de finanțare suplimentară datorită fondului.

Toate statele membre au opțiunea de a participa la fond. Până în prezent, 21 de state membre au decis să participe. Statele membre participante sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania și Suedia.

Operațiunile Fondului vor fi garantate în comun de către statele membre participante din bugetele lor naționale. Contribuția la fond a fiecărui stat membru participant este proporțională cu contribuția lor la capitalul BEI. Aceste contribuții, care se ridică la 25 miliarde euro în total, iau forma unor garanții care vor acoperi o parte din pierderile suportate de beneficiari în operațiunile sprijinite de fond. Prin punerea în comun a riscului de credit în toate statele membre participante, impactul general al Fondului poate fi maximizat, în timp ce costul mediu al Fondului va fi redus semnificativ în comparație cu sistemele naționale.

Fondul va fi administrat de BEI și FEI. Statele membre participante vor participa la guvernanța fondului prin așa-numitul comitet al contribuitorilor, care va decide cu privire la utilizarea garanției. Acesta este înființat temporar și va putea garanta împrumuturile acordate până la 31 decembrie 2021.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 119