Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consiliul European a ajuns la un acord privind Cadrul Financiar Multianual și pachetul de reconstrucție Next Generation EU

Consiliul European a ajuns la un acord pentru Cadrul Financiar Multianul 2021-2027 și pachetul de reconstrucție Next Generation EU, a anunțat în cursul serii trecute președintele Consiliului European, Charles Michel:

Avem acord pentru CFM și Pachetul de Reconstrucție NGEU. Acum putem începe implementarea și reconstrucția economiilor noastre. Istoricul pachetul de reconstructie va împinge înainte tranziția digitală și tranziția verde”.

Potrivit digi24, liderii statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit la Bruxelles, în cadrul Consiliului European de iarnă, în încercarea de a depăşi dezacordurile interne. Existau indicii că liderii europeni ajunseseră la un acord cu Polonia și Ungaria pentru a debloca bugetul UE și fondul de relansare economică.

În acest sens, fostul comisar european, Corina Crețu, a declarat tot în cursul serii trecute faptul că liderii UE urmează să semneze o declarație comună cu privire la modul în care fondurile europene pot fi condiționate de statul de drept:

Deblocarea celor peste 1.800 miliarde EUR care reprezintă Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 (1.100 miliarde EUR) și instrumentul de redresare Next Generation EU (750 miliarde EUR) arată faptul că, în ciuda pozițiilor divergente dintre capitalele europene, solidaritatea a avut câștig de cauză. Uniunea Europeană se poate acum pregăti pentru o politică de coeziune mai puternică, mai multă dezvoltare, inovare, transformare digitală susținută și tranziție climatică echitabilă.

Nu a fost ușoară ajungerea la acest acord, mai ales având în vedere disensiunile cu privire la tema statului de drept. Ca atare, liderii UE urmează să semneze o declarație comună cu privire la modul în care fondurile europene pot fi condiționate de statul de drept. Așadar, această declarație ar urma să prevadă că prevederea va fi aplicată în mod obiectiv și numai pentru a proteja utilizarea corectă a banilor UE, nu pentru a pedepsi Statele Membre.”

Totodată, coraportorul din partea Parlamentului European, Dragoș Pîslaru a menționat două dintre prevederile acordului referitoare la mecanismul de condiționare a fondurilor de statul de drept, și anume:

 „Înainte de aplicarea mecanismului, (acordul) dă statelor membre posibilitatea de a apela la Curtea Europeană de Justiție.

(Acordul) dă statelor membre cărora ar urma să li se aplice mecanismul opțiunea de a ridica subiectul în cadrul Consiliul European pentru formularea unei poziții comune care să asigure aplicarea corectă a mecanismului.”

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 764