Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noul programul InvestEU: Parlamentul și Consiliul European au ajuns la un acord

În cursul serii de luni, 7 decembrie 2020, negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului au încheiat un acord privind noul program InvestEU, care susține investițiile și garantează accesul simplificat la finanțare.

InvestEU va încuraja investițiile strategice, durabile și inovatoare și va aborda decalajul de investiții în sectoarele vizate, pentru perioada 2021-2027.

Sprijin pentru companii și investiții strategice

Recunoscând că multe companii sunt expuse riscului de insolvență din cauza crizei COVID-19, negociatorii PE din comisiile pentru afaceri bugetare și economice și monetare au insistat ca sprijinul de capital să fie acordat IMM-urilor care au fost afectate de criză.

Sprijin pentru investiții durabile

Negociatorii au fost de acord că sprijinul InvestEU ar trebui să finanțeze proiecte durabile care să poată dovedi impactul lor pozitiv asupra mediului, climatului, dar și din punct de vedere social.

În plus, InvestEU va contribui la atingerea obiectivului de a cheltui cel puțin 30% din fondurile UE pentru obiectivele climatice până în 2027.

Investiții suplimentare de aproximativ 400 miliarde euro

Se așteaptă ca garanția UE de aproximativ 26 miliarde euro (prețuri actuale) să mobilizeze 400 miliarde euro în investiții suplimentare în întreaga Uniune Europeană, conform comunicatului oficial. Garanția va fi alocată următoarelor obiective politice:

  • Infrastructură durabilă: 37,8% (aproximativ 9,9 miliarde euro);
  • Cercetare, inovare și digitalizare: 25,1% (aproximativ 6,6 miliarde euro);
  • IMM-uri: 26,4% (aproximativ 6,9 miliarde euro)
  • Investiții sociale și competențe: 10,6% (aproximativ 2,8 miliarde euro).

Mai mult, potrivit comunicatului oficial, Fondul european de investiții, care va contribui la punerea în aplicare a programului InvestEU, va primi o finanțare suplimentară de 375 milioane euro.

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 226