Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Acordul privind bugetul UE 2021: Sprijinirea redresării

Astăzi, 4 decembrie 2020, negociatorii din Parlamentul European și Consiliu au ajuns la o înțelegere comună cu privire la bugetul UE pentru 2021.

Cifrele preliminare sunt de 164,3 miliarde euro în credite de angajament și de 166,1 miliarde euro în credite de plată.

Pentru o Europă mai competitivă, creând locuri de muncă și investind în viitorul UE

Deputații au reușit să consolideze, pe lângă propunerea inițială de buget a Comisiei, programele pe care le-au considerat cheie pentru stimularea creșterii economice și a locurilor de muncă, reflectând prioritățile pe care le-a convenit pe scară largă Uniunea Europeană, și anume Europa digitală (+25,7 milioane) și Facilitatea pentru conectarea Europei (CEF) pentru infrastructura de transport (+ 60,3 milioane euro).

Consolidarea respectului pentru valorile Europei și stimularea acțiunii climatice

Consolidările obținute de PE pentru programul LIFE (+ 42 milioane euro) vizează să contribuie de la bun început la atingerea obiectivului de 30% din cheltuielile relevante pentru climă în bugetul UE pentru 2021-2027.

Programul Drepturi și valori va primi încă 6,6 milioane euro, iar Parchetul European (EPPO), un organism independent al Uniunii care urmărește combaterea infracțiunilor împotriva bugetului Uniunii va beneficia de 7,3 milioane euro în plus.

Recomandări pentru CFM: sprijinirea tinerilor, cercetare și asistență medicală din UE

Alte consolidări pentru 2021 reflectă suplimentele pentru programele cheie selectate ale UE pe care Parlamentul le-a obținut în acordul cu Consiliul privind următorul buget pe termen lung al UE (CFM) pentru perioada 2021-2027.

Acesta este cazul pentru Erasmus + (+ 175,1 milioane euro), Horizon Europe (program de cercetare, + 20 milioane euro) și programul EU4Health, răspunsul UE la COVID-19, cu încă 74,3 milioane euro. EU4Health va sprijini personalul medical și medical, pacienții și sistemele de sănătate.

În mod similar, creditele de angajament pentru ajutor umanitar au crescut cu 25 de milioane euro și pentru sprijinirea vecinătății sudice a UE cu 10,2 milioane euro.

Pașii următori

Odată ce Consiliul a adoptat formal compromisul sub forma celui de-al doilea proiect de buget, acesta va fi supus spre aprobare Comisiei pentru bugete, apoi votat în plen în Parlamentul European și semnat în drept de președintele său.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 162