Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Strategia regionala de inovare

Strategia Regionala de Inovare pentru Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord) – primul document de acest fel al regiunii -, a fost prezentata in 12 iunie 2008, in cadrul Forumului regional al Inovarii.

Participantii au fost reprezentanti ai mediului universitar, centrelor de cercetare, mediului economic si sistemului intermediar (parcuri industriale, institutii financiare etc.) precum si reprezentanti ai administratiilor publice locale.

Gazdele intalnirii au fost reprezentantii ADR Nord-Vest (Claudiu N. Cosier) si partenerii in proiect: ADR Vest, Romania (Valeriu Lingurar); Metron s.r.l., Italia (Ercole Cauti si Federica Valerii); Institutul Tehnologic Aragon, Spania (Carlos Gomez) si reprezentantul consultantului international, Infide, Spania (Carlos Diez).

Strategia Regionala de Inovare este un document de referinta care are rolul de a promova politicile de inovare si se constituie, de asemenea, intr-o platforma de lansare pentru proiecte ulterioare in domeniul cercetarii-dezvoltarii-inovarii, in scopul intaririi competitivitatii regionale. Strategia a fost elaborata de ADR Nord-Vest in urma unor eforturi de 3 ani depuse in cadrul proiectului REGIS – NW, finantat de Comisia Europeana.

In cadrul forumului a fost prezentata o versiune mai larga a Strategiei, denumita cadrul regional strategic de inovare. De asemenea, au fost detaliate alte rezultate ale proiectului REGIS – NW. Este vorba despre alte proiecte pilot in domeniul cercetarii-dezvoltarii-inovarii, printre care Institutul Regional pentru Educatie, Cercetare si Transfer Tehnologic demarat in 2007, care isi propune sa devina puntea de legatura intre autoritatile publice, mediul academic si de cercetare si mediul de afaceri. Alte proiecte identificate vizeaza crearea unui pol de competitivitate in regiune, a unei retele de inovare si transfer tehnologic si racordarea la retelele Europene existente. Aceste proiecte vor putea fi finantate din fondurile structurale 2007-2013.

Proiectul REGIS-NW a fost finantat de Comisia Europeana prin programul Cadru 6 (buget total 440.819 Euro, din care 336.489 finantare nerambursabila a Comisiei Europene) si a vizat cresterea atractivitatii si competitivitatii regionale prin crearea unui sistem suport pentru inovare si prin promovarea unei culturi a inovarii. Printre activitatile proiectului s-au numarat: identificarea principalelor probleme carora trebuie sa li se adreseze Strategia si planul de actiune; efectuarea unei analize detaliate a cererii de inovare (IMM-uri), a ofertei de inovare (universitati, centre de cercetare); precum si a infrastructurii suport pentru inovare (incubatoare de afaceri, parcuri tehnologice, institutii financiare s.a.); determinarea pozitionarii regiunii in context international.

In urmatoarea perioada se va intocmi un Plan de Actiune care sa completeze Strategia regionala de Inovare si sa duca la realizarea structurii de suport si transfer pentru tehnologia regionala. Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest a devenit membra a asociatiei europene IRE – „Innovating Regions in Europe”, odata cu debutul proiectului REGIS-NW (1 iunie 2005).
Sursa: ADR Nord-Vest

Vizualizări: 135