Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri
Este necesară reformarea Acceleratorului EIC pentru companii inovatoare! Află propunerile Grupului European de Lucru al Consultanților în Inovare

Este necesară reformarea Acceleratorului EIC pentru companii inovatoare! Află propunerile Grupului European de Lucru al Consultanților în Inovare

În această săptămână, Grupul European de Lucru al Consultanților în Inovare (EWGIC) a lansat un document de poziție cu privire la viitorul Accelerator European Innovation Council (EIC Accelerator), în cadrul negocierilor pentru viitorul program Horizon Europe.

Fonduri-structurale.ro este singurul membru din România al Grupului European de Lucru al Consultanților în Inovare.

Creat în 2014 sub denumirea de „Instrument pentru IMM-uri”, European Innovation Council (EIC) Accelerator a devenit cel mai mare și mai competitiv sistem de finanțare publică pentru start-up-urile deeptech din Europa.

EWGIC consideră că, în urma scăderii ratei de succes rapid sub 1% (peste 5.000 de depuneri așteptate în octombrie 2020 față de finanțarea disponibilă pentru 30-40 de companii), EIC Accelerator a fost victima popularității sale, iar astăzi, succesul în acest program necesită o aplicație de înaltă calitate și noroc (reprezentată de opinia subiectivă a unor evaluatori terți).

Pentru a aborda aceste probleme, EWGIC propune implementarea unui proces de evaluarea radical nou, cu o etapă de pre-screening (cerere scurtă), o etapă scrisă regulată (cerere completă) și o etapă de interviu, iar scara de notare să fie înlocuită cu o abordare simplă go/no go. Cel mai important, doar două trimiteri ar fi permise în fiecare etapă înainte de o perioadă de 24 de luni de reflecție.

Conform EWGIC, în ansamblu, aceste modificări vor avantaja cei mai buni solicitanți, deoarece vor reduce „zgomotul” aplicației (aplicații secundare care nu vor trece prin pre-screening) și vor reduce numărul de retrimiteri în general. CE va furniza astfel evaluări de calitate superioară pentru un set mai mic de aplicații în fază completă și, prin urmare, va reduce „factorul de noroc” al procesului de evaluare.

Cu toate acestea, abordarea va pune, de asemenea, o responsabilitate mai mare asupra unui număr mai mic de evaluatori care, ca rezultat, trebuie selectați cu atenție și instruiți în contextul celor trei provocări principale:

  • Reducerea numărului de retransmiteri a aplicațiilor slabe
  • Susținerea unei evaluări corecte cu criterii de evaluare clare
  • Recrutarea de evaluatori calificați și instruiți

În acest context, EWGIC propune 15 posibile recomandări de îmbunătățire care ar trebui să conducă la un proces de evaluare echitabil și transparent și consideră că modificările sugerate susțin o evaluare mai transparentă și echitabilă numai atunci când sunt combinate cu criterii de evaluare clare și coerente, precum și o revizuire aprofundată a proceselor de recrutare și formare a grupului de experți.

Descarcă documentul de poziție

***

Rețeaua europeană EWGIC își propune să faciliteze schimbul și promovarea celor mai bune practici și povești de succes, precum și să promoveze competențe și expertize profesionale în proiecte europene de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI). Astăzi, grupul adună 40 de membri, activi în mai mult de 18 țări din Europa.

Fonduri-structurale.ro este singura companie din România membră a EWGIC.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 166