Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Transcrierea declaratiilor de presa sustinute de primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, dupa reuniunea privind fondurile structurale

Transcrierea declaratiilor de presa sustinute de primul-ministru Calin Popescu -Tariceanu, dupa reuniunea privind fondurile structurale

“Permiteti-mi sa fac o prezentare care nu este tehnica. Prezenta mea la aceasta reuniune este, sa zicem, iesita din cadrul normal. Astfel de reunini se desfasoara regulat, sub conducerea ministrului Finantelor, insa am dorit sa marchez prin prezenta mea aceasta reuniune dintr-un motiv foarte simplu. Am vazut in ultima vreme o serie de comentarii in presa din partea unor persoane, din pacate, mai putin competente - nu ma refer la ziaristi - tot felul de persoane din administratie sau politicieni, care isi dau cu presupusul, cum se spune, imi cer scuze pentru limbajul nu foarte academic. Ideea generala e ca da bine. Daca am spune ca Romania este pregatita pentru absorbtia fondurilor europene, atunci nu ar scrie nimeni, nimic. Fiecare se intrece in a spune cat mai mult si cat mai des ca Romania nu este pregatita pentru absorbtia fondurilor europene.

Astazi am facut aceasta reuniune si ma bucur ca ati venit in numar atat de mare, pentru va putea pune la curent cu cateva dintre lucrurile care tin de o activitate care nu este fabuloasa, o activitate, sa spunem, birocratica: pregatirea programelor operationale sectoriale si regionale, care tine de ministerele de linie. Este aici domnul secretar de stat Liviu Radu, care reprezinta Ministerul Administratiei si Internelor, si reprezentanti ai ministerelor care coordoneaza domeniile in care pregatim aceste programe operationale sectoriale si regionale.

Discutiile de astazi mi-au dat o imagine clara asupra stadiului in care suntem. O sa va dau cateva date preliminare, pentru ca, de indata ce vom termina procedura de trimitere la Bruxelles a tuturor programelor operationale, domnul ministru al Finantelor va va prezenta o situatie completa. Pentru anul acesta, in anul 2007, in bugetul de stat au fost prevazute 455 milioane de euro, daca am lua in calcul o obligatie minima de co-finantare de 15%, acesta care ne-ar permite accesarea unor fonduri europene in valoare de aproximativ 3 miliarde de euro.

in ceea ce priveste, de exemplu, Ministerul Integrarii Europene, care are o responsabilitatea unui program operational regional, pentru 2007, ministerul si-a prevazut aproximativ 330 de milioane - valoarea proiectelor pe care le-a realizat, dar trebuie mentionat ca, in acest moment, exista deja un portofoliu de proiecte depuse, care vor fi selectate si apoi inaintate pentru finantare care atinge 370 de milioane de euro.

La Ministerul Mediului exista 44 de proiecte depuse pentru domeniul apa - canalizare si 15 proiecte pentru managementul deseurilor. 10 proiecte vor fi gata la 31 mai, care insumeaza 1 miliard de euro cereri de finantare, ceea ce nu inseamna ca toate vor intra la finantare. La Ministerul Muncii sunt aproximativ 850 de proiecte. O sa spuneti ca Ministerul Muncii este campionul, dar la Ministerul Muncii specificul este diferit fata de celelalte doua ministere la care m-am referit anterior, care au proiecte de valoare foarte mica.

in sedinta de Guvern de saptamana viitoare vom analiza cele 5 programe referitoare la transporturi, mediu, resurse umane, regional - de la ministerul Integrarii, si de asistenta tehnica. Ulterior, in sedinta din 7 februarie, le vom aproba si pe ultimele doua, respectiv programul operational sectorial pentru cresterea competitivitatii economice si programul operational pentru dezvoltarea capacitatii administrative. Acestea vor fi trimise apoi, conform procedurilor la Bruxelles, la Comisia Europeana.

Dupa ce le vom aproba, in sedinta din 7 februarie, Ministerul Finantelor va prezenta o situatie pe fiecare minister, cate proiecte sunt, care este valoarea proiectelor, cu sume, bineinteles, astfel incat sa intelegeti ca, de fapt, teava prin care se duc proiectele la Bruxelles este plina si nu are aer inauntru. Deci, daca teava este plina si nu are aer inseamna ca avem proiectele pregatite si ca asteptam apoi derularea procedurilor. in 4 luni de zile, Comisia trebuie sa ne dea raspunsul pe aceste programe, iar dupa aceea urmeaza celelalte etape. Intram intr-o faza un pic mai tehnica si mai arida, dar ceea ce vreau sa se inteleaga este ca Guvernul se preocupa de acest lucru. Cand spun Guvern ma refer la ministri, la structurile administrative si aceasta este o prioritate. Avem si noi anumite probleme de reglat. Suntem nemultumiti, de exemplu, ca in momentul de fata procedurile de achizitie publica sunt foarte lungi. Vrem sa incercam sa scurtam timpul pentru derularea acestor proceduri - asta este unul din subiectele pe care le-am discutat astazi. Daca aceste lucruri va creeaza cat de cat o imagine, este foarte bine.

Asteptam intrebarile dumneavoastra.

Reporter: in proiectul Comisiei Europene se spune ca comisarii europeni asteapta primele programe din partea Romaniei dar pana la sfarsitul lui ianuarie. Credeti ca or sa fie gata, si care dintre programe ?

Dl. Calin Popescu -Tariceanu: Asa cum v-am spus, primele sunt cele 5 pe care le vom aproba saptamana viitoare. Dupa inca o saptamana vor urma cele pentru dezvoltarea capacitatii administrative si competitivitatea economica.

Reporter: (...)

Dl. Calin Popescu -Tariceanu: Ca procedura, este un proces iterativ. Se trimite o prima varianta. Pe varianta respectiva nu se fac discutii, se fac observatii, se trimit observatii in scris. Observatiile sunt inglobate, se trimite o a doua varianta, si asa mai departe. Pentru cele doua programe care vor fi aprobate in sedinta de Guvern din 7 februarie, in momentul de fata asteptam documentul de pozitie de la Comisie, cu observatiile care vor fi facute.

Reporter: (...)

Dl. Calin Popescu -Tariceanu: in primul an sunt demarate procedurile. Primul an este intotdeauna un an de rezultate, sa spunem, modeste, nu putem sa facem o repartitie de felul urmator. Avem exercitiu financiar 2007 - 2013, sunt 7 ani. impartim suma totala 31 la 7. in fiecare an se absorb sume identice. Practic, noi vom putea sa incepem abia din a doua jumatate a anului sa prezentam proiectele si sa demaram in masura in care sunt aprobate finantarile pentru programe. Ministrul de Finante o sa va dea un raspuns.”

Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 25.01.2007

Vizualizări: 66