Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Parlamentul European susține bugetul propus pentru Next Generation EU, dar solicită revizuiri la cadrul multianual 2021-2027

Ca urmare a publicării în urmă cu două zile de către Consiliul European a propunerilor de bugete pentru Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, respectiv Next Generation EU, Parlamentul European și-a anunțat poziția oficială cu privire la cele două propuneri.

În ceea ce privește bugetul aferent instrumentului de redresare Next Generation EU, alcătuit din 750 miliarde euro, Parlamentul a anunțat că susține această propunere, însă nu și pe cel propus pentru viitorul exercițiu financiar, respectiv 2021-2027, pe motiv că din suma propusă, s-au redus finanțări considerabile pentru programele adresate sănătății publice, cercetării și digitalizării, tineretului și schimbărilor climatice:

Parlamentul nu poate accepta plafoanele înregistrate propuse, întrucât înseamnă că renunță la obiectivele pe termen lung ale UE și la autonomia strategică, în timp ce cetățenii cer mai mult. Mai multă solidaritate europeană, mai multă acțiune europeană în domeniul sănătății publice, în cercetare și digitalizare, tineret și în lupta istorică împotriva schimbărilor climatice. Programele cheie pentru atingerea acestor obiective au fost considerabil reduse. Ne vom strădui să asigurăm îmbunătățiri, inclusiv sume mai mari, pentru programele CFM orientate spre viitor, precum Horizon, InvestEU, LIFE, Erasmus+. Și dacă condițiile noastre nu sunt îndeplinite suficient, vom adopta programele pe baza CFM-ului existent, așa cum prevede Tratatul”, au avertizat membrii echipei de negociere a PE.

Reamintim că propunerea Consiliul constă într-un buget total de 1,82 trilioane euro, format din 750 miliarde euro pentru Next Generation EU și 1.074,3 miliarde euro pentru viitorul exercițiu financiar 2021-2027. Din bugetul total, României îi revin aproape 80 miliarde euro.

În plus, Parlamentul rămâne ferm împotriva eliminării mecanismului de reducere sau suspendare a finanțării UE dacă un stat membru nu respectă statul de drept, potrivit comunicatului oficial.

Totodată, mulți au subliniat că problema rambursării datoriei nu a fost soluționată. Deputații au insistat asupra faptului că sarcina rambursării nu trebuie să revină cetățenilor și că trebuie garantat un sistem solid de noi resurse proprii, incluzând o taxă digitală sau taxe pe emisiile de dioxid de carbon, și un calendar obligatoriu. În plus, mulți deputați au subliniat faptul că „UE nu este o mașină de bani pentru bugetele naționale”, exprimându-și regretul că țările „frugale” nu doresc să plătească prețul pentru beneficiile pieței unice și insistând asupra faptului că niciun fond nu ar trebui alocat guvernelor „pseudo-democrate”, care nu respectă statul de drept și valorile UE.

Parlamentul European și-a prezentat disponibilitatea în ceea ce privește o nouă rundă de negocieri, iar astăzi, 23 iulie, are loc o sesiune plenară extraordinară ce se bazează pe concluziile prezentate ca urmare a întâlnirii Consiliului European în perioada 17-21 iulie. Evenimentul poate fi urmărit aici.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 314