Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Florin Cîțu: „România susține implementarea rapidă a instrumentului SURE”

Implementarea rapidă a instrumentului SURE de către Comisia Europeană, precum și adoptarea cu celeritate a instrumentului de redresare sunt considerate prioritare de către România în contextul crizei mondiale generate de virusul COVID-19, poziție reiterată în cadrul ECOFIN, de ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

„Redresarea economică rapidă a UE depinde de modul în care reușim să punem în aplicare măsurile deja convenite, precum și instrumentul de redresare. Trebuie să ținem cont de necesitățile diferite ale statelor membre, să asigurăm flexibilitate în aplicarea instrumentelor și să evităm introducerea unor sarcini administrative nejustificate”, a spus ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu, în intervenția sa din cadrul videoconferinței Consiliului Afacerilor Eonomice și Financiare (ECOFIN) de vineri, 10 iulie 2020.

SURE este un instrument temporar ce va oferi statelor membre împrumuturi în valoare de până la 100 de miliarde de euro. Acesta v a deveni disponibil după ce toate statele membre își vor furniza garanțiile. Ulterior, instrumentul va rămâne operațional până la 31 decembrie 2022. Pe baza unei propuneri a Comisiei, Consiliul poate decide să prelungească perioada în care instrumentul este disponibil, de fiecare dată pentru o perioadă suplimentară de șase luni, dacă perturbările economice severe provocate de pandemia de COVID-19 persistă.

Sursa: Ministerul Finanțelor Publice

Vizualizări: 150