Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Planul de investiții pentru Europa: Obiectivul de investiții de 500 miliarde euro a fost depășit!

Comisia Europeană și Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI) și-au îndeplinit angajamentul de a mobiliza investiții suplimentare în valoare de 500 de miliarde de euro în cadrul Planului de investiții pentru Europa. Au fost aprobate aproximativ 1,400 de operațiuni în cadrul Fondului european pentru investiții strategice (FEIS), cu ajutorul unei garanții bugetare din partea Uniunii Europene și cu resursele proprii ale Grupului BEI. Se preconizează că aceste operațiuni vor atrage investiții suplimentare de circa 514 miliarde de euro în toate țările din UE, în beneficiul a aproximativ 1,4 milioane de întreprinderi mici și mijlocii. În 2017, Consiliul și Parlamentul au convenit să extindă domeniul de aplicare și dimensiunea FEIS cu scopul de a mobiliza 500 de miliarde de euro până la finele anului 2020. Acești bani urmau să remedieze deficitul de investiții lăsat de criza financiară și economică din 2007-2008.

În ultimii ani și, în special, după izbucnirea epidemiei de COVID-19, FEIS a fost redirecționat: el a servit drept sursă de inspirație pentru noul program de investiții al Comisiei pe perioada 2021-2027, programul InvestEU, și contribuie de pe acum la Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus. FEIS va juca totodată un rol important în pachetul de măsuri NextGenerationEU, menite să refacă economia europeană după șocul provocat de COVID-19. Mai exact, aportul FEIS va consta în completarea fondurilor pentru Instrumentul de sprijin pentru solvabilitate, care urmărește să prevină cazurile de insolvență în rândul societăților europene.

Ce a finanțat Fondul european pentru investiții strategice?

FEIS permite Grupului BEI să finanțeze operațiuni care sunt mai riscante decât media investițiilor sale. Proiectele susținute de FEIS sunt adesea puternic inovatoare, fiind realizate de întreprinderi mici, fără istoric de creditare, sau grupează necesități de infrastructură mai mici în funcție de sector sau de geografie. Sprijinirea unor astfel de proiecte a obligat Grupul BEI să creeze noi produse de finanțare, de exemplu, împrumuturi riscante cu caracteristici de aport de capitaluri proprii sau platforme de investiții. Toate acestea au produs o transformare în profunzime a băncii și au revoluționat modul în care Europa își finanțează prioritățile.

Este important de subliniat că FEIS permite BEI să aprobe un număr mai mare de proiecte decât ar fi putut s-o facă fără sprijinul garanției bugetare a UE, dar și să ajungă la noi clienți: trei din patru beneficiari ai sprijinului FEIS sunt clienți noi pentru bancă, ceea ce dovedește valoarea adăugată a operațiunilor FEIS.

Grație sprijinului FEIS, BEI și Fondul european de investiții (FEI), filiala sa însărcinată cu finanțarea întreprinderilor mici, au finanțat sute de mii de IMM-uri dintr-o mare varietate de sectoare din toate țările UE, de la agricultura durabilă în Belgia, la tehnologii medicale inovatoare în Spania și companii din sectorul eficienței energetice în Lituania.

Impactul economic: locuri de muncă și creștere economică

Impactul inițiativei este foarte mare. Potrivit rezultatelor din decembrie 2019, departamentul economic al BEI și Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei estimează că operațiunile FEIS au sprijinit aproximativ 1,4 milioane de locuri de muncă, cifră care se preconizează că va crește la 1,8 milioane de locuri de muncă până în 2022 în raport cu scenariul de referință. În plus, calculele arată că această inițiativă a generat o majorare a PIB-ului UE cu 1,3 % și se estimează că, până în 2022, creșterea va fi de 1,9 % . La începutul acestui an, 60 % din capitalul mobilizat provenea din resurse private, ceea ce înseamnă că FEIS și-a îndeplinit și obiectivul de a mobiliza investiții private.

Raportat la dimensiunea economiei, inițiativa a avut cel mai mare efect în țările cel mai puternic lovite de criza din 2007-2008, adică în Cipru, Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia și Spania. Deși impactul investițiilor directe este deosebit de mare în aceste țări, calculele arată că regiunile care vor beneficia cel mai probabil de efectele pe termen lung ale acestora sunt cele vizate de obiectivele de coeziune (în principal țările din Europa de Est). Aceste calcule corespund activităților efective de finanțare din FEIS: în topul țărilor în funcție de investițiile generate de FEIS în raport cu PIB-ul sunt Bulgaria, Grecia, Portugalia, Estonia și Spania.

Care au fost beneficiile aduse cetățenilor de Planul de investiții pentru Europa?

Raportul BEI referitor la FEIS pe anul 2019  enumeră o serie de rezultate concrete ale inițiativei. Datorită FEIS:

  • aproximativ 20 de milioane de noi gospodării au acces la bandă largă de mare viteză
  • au fost construite sau renovate circa 540 000 de locuințe sociale și locuințe accesibile ca preț
  • 22 de milioane de europeni beneficiază de servicii de asistență medicală îmbunătățite
  • aproximativ 400 de milioane de călătorii/an vor beneficia de o infrastructură de transport nouă sau modernizată
  • au fost alimentate cu energie din surse regenerabile 13,4 milioane de gospodării.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 136