Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Președintele României, despre 2021-2027: Alocările de fonduri UE să fie cât mai consistente și să existe o mai mare flexibilitate

Conform unui comunicat oficial, președintele Klaus Iohannis a avut miercuri, 17 iunie, o convorbire telefonică cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, în vederea pregătirii reuniunii Consiliului European care va avea loc vineri, 19 iunie a.c., în format de videoconferință.

Discuția a vizat Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 revizuit și Planul de redresare economică, propuse recent de către Comisia Europeană.

Conform comunicatului, președintele României a evidențiat necesitatea de a ajunge cât mai curând posibil la un acord final privind viitorul buget multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027, insistând ca alocările pentru România să fie cât mai consistente atât pentru politica de coeziune, cât și pentru agricultură, mai ales în actualul context economic, aceste politici fiind necesare pentru stimularea investițiilor pe termen lung.

Referitor la politica de coeziune, președintele Iohannis a solicitat o mai mare flexibilitate în absorbția sumelor alocate acestei politici. Astfel, acesta a susținut creșterea transferurilor între diferitele fonduri, menținerea ratelor de co-finanțare și pre-finanțare din actuala perioadă de programare 2014-2020, precum și păstrarea actualei reguli de dezangajare a fondurilor europene de n+3 ani.

Cu privire la Politica Agricolă Comună, a fost solicitată suplimentarea alocărilor pentru dezvoltare rurală în România. În ceea ce privește plățile directe, s-a solicitat continuarea procesului de convergență externă a acestora, astfel încât sumele acordate fermierilor români din bugetul Uniunii să fie cât mai apropiate de cele din statele Europei de Vest.

Conform comunicatului, președintele a pledat pentru o pondere mai mare a componentei de granturi comparativ cu cea de împrumuturi în totalul sumelor alocate pentru redresarea economică.

Sursa: Administrația Prezidențială

Vizualizări: 499