Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MFE: România va avea la dispoziție încă 1,5 mld euro, din facilitatea REACT-EU. Se pregătește o schemă de grant pe POC de 500 milioane euro pentru capital de lucru

România va avea la dispoziție încă 1,5 miliarde euro din facilitatea de finanțare REACT-EU, a anunțat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la începutul ședinței de Guvern de ieri, 4 iunie 2020.

Conform comunicatului oficial, premierul Ludovic Orban a solicitat MFE și Ministerului Muncii și Protecției Sociale să pregătească modificările legislative necesare pentru accesarea sumelor prin intermediul noului instrument SURE al Comisiei Europene, prin care România va putea accesa 5 miliarde euro în perioada 2020-2022, pentru a sprijini măsuri active pentru ocuparea forței de muncă.

În cadrul ședinței de Guvern, ministrul Fondurilor Europene a fost mandatat de premier să pregătească Programul de recuperare și reziliență necesar pentru a accesa alte finanțări europene, conform comunicatului.

Măsuri de sprijin economic și social

În ședința de Guvern a fost aprobat și Memorandumul privind alocarea unor bani în cadrul Programelor Operaționale gestionate de Ministerul Fondurilor Europene pentru evitarea dezangajării fondurilor alocate și pentru finanțarea măsurilor de combatere a efectelor negative ale pandemiei COVID-19, se arată în comunicat.

La nivelul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) au fost identificate sume cu risc de neutilizare în valaore de 1 mld. euro. Din această sumă, 450 mil. euro au fost realocate în cadrul POIM, către alte axe, iar 580 mil. euro către alte programe:

  • 500 mil. euro la Programul Operațional Competitivitate, pentru finanțarea unei scheme de grant dedicată capitalului de lucru;
  • 80 mil. euro la Programul Operațional Asistență Tehnică, pentru pregătirea portofoliului de proiecte aferente perioadei de programare 2021-2027 și pentru pentru asigurarea finanțării acordului PASSA-BEI în perioada 2020 –2023.

În cadrul Programului Operațional Capital Uman suma de 450 milioane de euro va fi redistribuită pentru a fi finanțată plata șomajului tehnic (300 milioane euro), a stimulentului de risc pentru cadrele medicale (120 milioane euro) și măsurile destinate asistenței sociale pentru persoanele vârstnice (30 milioane euro).

Finanțări pentru programe naționale

În ședința de Guvern de ieri a fost adoptată și Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru includerea unor Programe Naționale la finanțare din fonduri europene. Astfel, vor putea fi finanțate din fonduri europene Programe Naționale pentru:

  • integrarea pe piața muncii a categoriilor sociale considerate prioritare la nivel național;
  • susținerea antreprenoriatului, a structurilor de economie socială și a altor inițiative ale mediului de afaceri;
  • digitalizarea activităților desfășurate de mediul de afaceri, inclusiv dezvoltarea de competențe digitale ale forței de muncă;
  • măsuri active de ocupare a forței de muncă;
  • măsuri active pentru dezvoltarea serviciilor de asistență comunitară pentru persoanele vârstnice;
  • investiții în domeniul cercetării, dezvoltării, inovării.

Reamintim că proiectul de OUG a fost lansat în consultare publică în data de 26 mai pe o perioadă de 10 zile. Mai multe detalii aici.

Programele finanțate vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Fondurilor Europene și a ministerelor cu atribuții în implementarea domeniilor respective.

Sursa: MFE

Vizualizări: 819