Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia actualizeaza normele privind garantiile si ofera posibilitati simplificate pentru IMM-uri

Comisia Europeană a adoptat o nouă comunicare privind ajutoarele de stat sub formă de garanţii. Textul stabileşte metode clare şi transparente de calculare a elementului de ajutor al unei garanţii şi oferă norme simplificate pentru IMM-uri, inclusiv prime safe harbour predefinite şi prime unice pentru garanţiile cu valoare mică. Noua comunicare a fost prevăzută în Planul de acţiune privind ajutoarele de stat (a se vedea IP/05/680 şi MEMO/05/195), în contextul eforturilor Comisiei vizând clarificarea şi simplificarea normelor privind ajutoarele de stat.

Comisarul european pentru Concurenţă, doamna Neelie Kroes, a declarat că „noua comunicare reprezintă un progres important pe calea unei utilizări mai transparente a garanţiilor, în special pentru facilitarea sprijinului financiar destinat IMM-urilor”.

Garanţiile de stat sunt un instrument important de sprijinire a dezvoltării întreprinderilor şi de facilitare a accesului acestora la fonduri. Acest aspect este deosebit de important pentru IMM-uri. De asemenea, garanţiile de stat sunt apreciate de statele membre datorită amplificării impactului bugetelor de stat. Ele pot permite creşterea împrumuturilor private, în special pentru IMM-uri, fără a necesita o contribuţie imediată din partea statului, deoarece achitarea garanţiei este necesară numai în caz de neplată. Principalul obiectiv al revizuirii comunicării actuale a Comisiei privind garanţiile este acela de a oferi instrucţiuni suplimentare şi securitate juridică statelor membre şi părţilor interesate, atunci când acestea evaluează dacă o garanţie cuprinde un element de ajutor de stat.

Metode mai transparente

Noua comunicare confirmă că această evaluare trebuie bazată pe principiul investitorului în economia de piaţă. Conform acestui principiu, investiţiile sau alte finanţări realizate de autorităţile publice în întreprinderi pot fi considerate ca fiind compatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat atunci când sunt efectuate în condiţii pe care le-ar fi acceptat un investitor privat de pe piaţă. În consecinţă, metodele se bazează în principal pe o evaluare adecvată a riscurilor prin intermediul ratingului. Nu este necesar ca acest rating să fie emis de una dintre agenţiile internaţionale de rating, ci se poate utiliza ratingul intern al băncii creditoare care, în general, trebuie să acorde un rating întreprinderilor înainte de aprobarea unui împrumut.

Proceduri simplificate pentru IMM-uri


Garanţiile au o importanţă deosebită pentru IMM-uri, deoarece acestea au adeseori un nivel redus de capital şi un deficit de resurse stabile. Astfel, noua comunicare stabileşte norme speciale pentru IMM-uri care le vor permite acestora să evalueze în mod simplu elementul de ajutor al unei garanţii:

  • primele safe harbour predefinite bazate pe clase de rating sunt considerate conforme cu piaţa şi deci lipsite de elemente de ajutor. Ele pot fi folosite şi ca referinţă pentru calculul echivalentului de ajutor în cazul primelor mai mici. Tabelul safe harbour este un instrument de simplificare. Statele membre pot decide să nu îl utilizeze în cazul în care consideră că pot demonstra că unele prime mai mici sunt conforme cu piaţa;
  • se aplică o primă de 3,8% pe an, chiar şi în absenţa ratingului, de exemplu pentru întreprinderile nou create;
  • pentru sistemele de ajutoare poate fi aplicată o primă unică generală, atunci când valoarea garantată se menţine sub 2,5 milioane EUR per întreprindere. Aceasta permite un efect de acoperire solidară a riscurilor (risk-pooling) în favoarea unor garanţii cu valoare mică pentru IMM-uri.
Pentru detalii suplimentare, a se vedea MEMO 08/313.
Textul integral al comunicării este disponibil la următoarea adresă:
http://ec.europa.eu/comm/competition/state_aid/reform/reform.cfm

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 95