Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană a lansat 2 consultări publice privind politica de promovare a produselor agroalimentare și un mecanism de finanțare menit să sprijine noi proiecte în domeniul energiei din surse regenerabile

Comisia Europeană a lansat joi, 7 mai și vineri, 8 mai două consultări publice cu privire la politica de promovare a produselor agroalimentare și un proiect de norme pentru un mecanism de finanțare menit să sprijine noi proiecte în domeniul energiei din surse regenerabile.

Politica de promovare a produselor agroalimentare

Consultarea se desfășoară în cadrul unei evaluări globale a politicii actuale și urmărește să înregistreze reacțiile cetățenilor și ale părților interesate cu privire la eficacitatea și relevanța măsurilor actuale, la coerența acestora cu acțiunile UE din alte domenii și cu privire la valoarea adăugată a implementării acestei politici la nivelul UE.

Obiectivul politicii UE de promovare a produselor agricole și alimentare este stimularea competitivității și a consumului produselor provenind din UE, în interiorul și în afara Uniunii. Acțiunile de promovare contribuie la sensibilizarea consumatorilor cu privire la meritele produselor agricole și ale metodelor de producție din UE și sunt menite să facă cunoscute produsele cu indicații geografice protejate și produsele bio.

Consultarea va fi deschisă timp de 18 săptămâni.

Mai multe detalii aici.

Proiect de norme pentru un mecanism de finanțare menit să sprijine noi proiecte în domeniul energiei din surse regenerabile

Principalul scop al acestui mecanism este acela de a le permite statelor membre să colaboreze mai bine pentru a-și atinge obiectivele privind energia din surse regenerabile, prin investiții comune. Mecanismul, prevăzut în Regulamentul privind guvernanța uniunii energetice, le va permite „statelor membre care contribuie” să aducă în mod voluntar contribuții financiare care vor fi utilizate pentru a sprijini proceduri de ofertare vizând noi proiecte privind energia din surse regenerabile în alte state membre („state membre gazdă”).

După analizarea observațiilor primite în cadrul acestei consultări, Comisia va adopta actul de punere în aplicare pentru a institui mecanismul, cu condiția ca acesta să obțină votul pozitiv din partea comitetului uniunii energetice, compus din experți din statele membre. Mecanismul ar trebui instituit la începutul anului 2021, astfel cum se prevede în Regulamentul privind guvernanța.

Consultarea va fi deschisă pe parcursul a patru săptămâni.

Mai multe informații sunt disponibile aici.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 117