Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Finanțarea durabilă: Consiliul a adoptat un sistem de clasificare unificat al UE

UE instituie un sistem comun de clasificare pentru a încuraja investițiile private în creșterea durabilă și pentru a contribui la o economie neutră din punct de vedere climatic.

Consiliul a adoptat miercuri un regulament care instituie un sistem de clasificare („taxonomie”) la nivelul UE, ceea ce va oferi întreprinderilor și investitorilor un limbaj comun pentru identificarea activităților economice care sunt considerate durabile din punctul de vedere al mediului.

Taxonomia va permite investitorilor să își reorienteze investițiile către tehnologii și întreprinderi mai durabile. Va fi un factor esențial pentru a-i permite UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050 și să îndeplinească obiectivele pentru 2030 prevăzute în Acordul de la Paris. Obiectivele respective includ o reducere cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru realizarea căreia Comisia estimează că UE trebuie să acopere un deficit de investiții de aproximativ 180 de miliarde EUR pe an.

Viitorul cadru se va baza pe șase obiective de mediu ale UE:

  • atenuarea schimbărilor climatice;
  • adaptarea la schimbările climatice;
  • utilizarea durabilă și protecția resurselor de apă și a celor marine;
  • tranziția către o economie circulară;
  • prevenirea și controlul poluării;
  • protecția și refacerea biodiversității și a ecosistemelor.

Taxonomia pentru obiectivele de atenuare a schimbărilor climatice și de adaptare la acestea ar trebui să fie stabilită până la sfârșitul anului 2020, pentru a se asigura aplicarea ei deplină până la sfârșitul anului 2021. Pentru celelalte patru obiective, taxonomia ar trebui stabilită până la sfârșitul anului 2021, în vederea aplicării sale până la sfârșitul anului 2022.

Decizia de miercuri a fost adoptată prin procedură scrisă. Aceasta înseamnă că, astfel, Consiliul și-a adoptat poziția în primă lectură. Regulamentul trebuie acum să fie adoptat de Parlamentul European în a doua lectură înainte de a putea fi publicat în Jurnalul Oficial și de a intra în vigoare.

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 148