Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

#COVID19 Studenții Erasmus + în perioada COVID-19: Deputații europeni solicită mai mult sprijin și claritate

Cei 165.000 de studenți implicați în programul de schimb Erasmus + și 5000 de voluntari ai UE au nevoie de reasigurare că vor avea parte de rambursări și că își vor păstra statutul de voluntari, afirmă europarlamentarii într-o scrisoare adresată miercuri comisarului Mariya Gabriel.

În scrisoare, membrii Comitetului pentru cultură și educație subliniază că modul actual de comunicare al Comisiei, precum și diferitele abordări și lipsa de informații din partea agențiilor naționale, nu oferă siguranță că costurile suplimentare vor fi rambursate.

De asemenea, aceștia solicită, în numele studenților, sprijinul pentru a se asigura că nu pierd acest an universitar și pot obține creditele academice necesare prin intermediul învățării virtuale.

Voluntarii UE trebuie să își păstreze statutul și să fie dispuși în sisteme naționale

În scrisoarea lor, europarlamentarii solicită, de asemenea, Comisiei să se asigure că participanții la programul Corpului de solidaritate își pot păstra statutul de voluntari pe durata planificată a plasării lor, chiar dacă a fost suspendat. Prin urmare, aceștia vor fi capabili să își completeze serviciul voluntar și nu ar risca să piardă veniturile familiei, cum ar fi sprijinul pentru copii, care este legat de statutul de voluntar.

De asemenea, aceștia recomandă repunerea activităților de voluntariat pentru participanții la Corpul European de Solidaritate (a cărui activitate a fost suspendată), de exemplu, prin implementarea voluntarilor în schemele naționale de sprijin implementate pentru a combate pandemia COVID-19. În sfârșit, eurodeputații cer „o politică clară, comunicată în mod clar și pusă în aplicare în mod constant în statele membre”, spunând că persoanele și organizațiile afectate sunt „profund îngrijorate” și „trebuie să simtă că Comisia este de partea lor”.

„Clasa 2020 are nevoie de noi”

Solicităm Comisiei să sprijine în mod direct pe toți cei care participă la programe de educație, cultură și tineret. Aceasta înseamnă să colaborăm cu agenții naționale, universități, colegii tehnice, școli, organizații de tineret și organizații de voluntariat pentru a ne asigura că participanții noștri sunt în siguranță și li se oferă ajutor pentru a ajunge acasă acolo unde este necesar. Înseamnă, de asemenea, asigurarea lor că costurile suplimentare vor fi rambursate, că normele proiectului vor fi aplicate în mod flexibil și că își vor păstra statutul de voluntari ai Corpului de Solidaritate sau studenți Erasmus +. ”, a declarat Sabine Verheyen (PPE, DE), președintele Comitetului de Cultură și Educație.

Avem datoria să ne asigurăm că cei care s-au înscris la programele noastre primesc ajutorul și sprijinul de care au nevoie. Clasa 2020 are nevoie de noi ”, a subliniat ea.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 111