Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

#COVID19 UE pune la dispoziție aproape toți banii rămași din bugetul acestui an pentru a lupta împotriva pandemiei COVID-19

Conform unui comunicat oficial, Consiliul European a adoptat ieri, prin procedură scrisă, două propuneri care modifică bugetul UE aferent anului 2020 pentru eliberarea de fonduri ca răspuns la criza de COVID-19.

De asemenea, se pun bani la dispoziție pentru a ajuta Grecia să facă față presiunilor migratorii crescute și pentru a sprijini reconstrucția post-cutremur a Albaniei, conform anunțului făcut de Consiliu.

Angajamentele au fost majorate în general cu 3,57 miliarde EUR și se ridică la 172,2 miliarde EUR. Plățile au fost majorate cu 1,6 miliarde EUR, ajungând la un total de 155,2 miliarde EUR.

Proiectul bugetului rectificativ nr. 1 crește angajamentele cu 567 milioane EUR și plățile cu 77 milioane EUR.

115 milioane de euro sunt alocate pentru măsuri de cofinanțare pentru a aborda focarul COVID-19. Aceasta include ajutoarele statelor membre să repatrieze cetățenii fără probleme, precum și să obțină echipament individual de protecție prin achiziții comune. 3,6 milioane EUR suplimentari sunt angajați să consolideze Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

350 milioane de euro vor fi puse la dispoziție pentru a sprijini Grecia, deoarece țara se confruntă cu presiuni migratorii în creștere. Fondurile vor fi utilizate pentru dezvoltarea facilităților de primire, îmbunătățirea sistemelor și procedurilor de azil și îmbunătățirea protecției frontierelor externe ale Greciei și Bulgariei. Unele dintre aceste măsuri vor ajuta, de asemenea, la combaterea COVID-19, deoarece migranții și refugiații reprezintă un grup extrem de vulnerabil.

100 de milioane de euro sunt alocați pentru susținerea reconstrucției în Albania în urma cutremurului care a lovit țara în data de 26 noiembrie 2019.

Proiectul bugetului rectificativ nr. 2 - 2,7 miliarde de euro din bugetul UE pentru sprijinirea sectorului medical din UE

Comisia Europeană a propus activarea, la 2 aprilie, a Instrumentului pentru sprijin de urgență al Uniunii Europene, care presupune utilizarea tuturor fondurilor rămase disponibile din bugetul UE pentru acest an cu scopul de a sprijni în mod direct sistemele de sănătate din țările UE în lupta lor împotriva pandemiei de coronavirus.

Ieri, 14 aprilie, Consiliul și-a dat rapid acordul, astfel încât instrumentul de 2,7 miliarde de euro să înceapă să ofere imediat sprijin direct acolo unde este cel mai necesar. Instrumentul va fi utilizat împreună cu alte instrumente ale UE, precum rezerva de produse farmaceutice și consumabile medicale rescEU, de exemplu, care se majorează în paralel cu încă 300 de milioane de euro față de alocarea propusă inițial de 80 de milioane de euro.

Într-o primă etapă, Instrumentul pentru sprijin de urgență destinat sectorului medical va contribui la finanțarea nevoilor urgente de aprovizionare cu produse medicale precum măștile și ventilatoarele, a transportului de echipamente medicale și de pacienți în regiunile transfrontaliere, a recrutării de personal medical suplimentar care să poată fi trimis în zonele cele mai grav afectate din întreaga Uniune, precum și a construirii de spitale de campanie mobile.

Instrumentul pentru sprijin de urgență permite Comisiei să achiziționeze direct în numele statelor membre și să direcționeze ajutorul acolo unde este cel mai necesar. Stabilirea priorităților și mobilizarea se vor efectua în strânsă coordonare cu statele membre. A fost instituit un grup operativ intern pentru gestionarea acestei inițiative. Pe termen mediu și lung, fondurile din cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență îi vor permite Uniunii să sprijine eforturile de testare în masă ale statelor membre, precum și orice demersuri relevante de cercetare medicală.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro 

Sursa: Consiliul UE & Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 839