Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

#COVID19 Președintele Consiliul European: Peste jumătate de trilion de euro sunt acum disponibili pentru a proteja țările, lucrătorii și întreprinderile Uniunii Europene

Joi, 09 aprilie 2020, miniștrii Finanțelor din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind alocarea unei sume de peste 500 miliarde euro pentru sprijinirea economiilor europene. Mecanismul european de stabilitate va oferi sprijin pentru criză pandemică, sub formă de linii de credit de precauție.

Acordul Eurogrupului este un progres semnificativ. Peste jumătate de trilion de euro sunt acum disponibili pentru a proteja țările, lucrătorii și întreprinderile Uniunii Europene. Cu acest pachet inegalabil suportăm împreună povara crizei, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European.

Împrumuturile vor fi acordate astfel:

  • 100 miliarde euro pentru ajutorul de șomaj,
  • 200 miliarde de euro pentru investiții prin BEI și
  • 240 miliarde de euro pentru urgențe și necesități specifice

Conform comunicatului oficial emis de Consiliul UE, trebuie instituit un instrument de solidaritate temporară pentru a oferi împrumuturi din partea Uniunii (acordate în condiții favorabile) statelor membre în vederea protejării lucrătorilor și a locurilor de muncă în actuala criză.

Banca Europeană de Investiții va pune în aplicare propunerea sa de a crea un fond de garanție pan-european pentru a sprijini întreprinderile UE, în special IMM-urile, în toată această criză, se arată în comunicat.

Următoarea videoconferință cu membrii Consiliului European va fi joi, 23 aprilie 2020.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Consiliul European

Vizualizări: 158