Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

ANCPI: Cadastrarea prin fonduri europene, dezbătută la Cluj-Napoca

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, marți, 25 februarie, la Cluj-Napoca, o întâlnire de lucru ce a avut ca scop informarea reprezentanților autorităților locale cu privire la etapele realizării cadastrului prin fonduri europene și discutarea principalelor probleme care apar în cadrul procesului de înregistrare sistematică a proprietăților.

Conform comunicatului, ANCPI, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), va iniția, în luna martie, o consultare de piață pentru stabilirea unui preț corect, apropiat de cel al pieței, pentru realizarea cadastrului, astfel încât persoanele fizice și juridice autorizate să execute astfel de lucrări să participe la licitațiile din perioada următoare, care vizează înregistrarea sistematică a imobilelor cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (POR). 

În luna aprilie, ANCPI va iniția două proceduri de atribuire pentru înregistrarea sistematică a imobilelor din 246 de unități administrativ-teritoriale (UAT).

Potrivit comunicatului, primarii prezenți la întâlnire au precizat că principalele probleme cu care se confruntă în cadrul acestui proces sunt lipsa actelor de proprietate autentificate de către notari și neimplicarea cetățenilor, în condițiile în care foarte mulți sunt plecați în străinătate. Astfel, în zona rurală, în foarte multe cazuri, singurele dovezi ale vânzării unor imobile sunt chitanțele de mână, care, de multe ori, datează de zeci de ani.

ANCPI va organiza asemenea întâlniri de lucru în toată țara, iar următoarea va avea loc vineri, 28 februarie 2020, la Timișoara.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020, care are drept scop realizarea cadastrului general în 660 de comune, până în anul 2023.

Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 - cofinanțare de la bugetul de stat.

Sursa: ANCPI

Vizualizări: 326