Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Discuții privind realizarea unei mai bune sinergii între cele 4 programe de cooperare interregională europeană (INTERREG EUROPE, URBACT, INTERACT şi ESPON) în perioada 2021-2027

Conform unui comunicat emis ieri, 16 decembrie 2019, în perioada 10-11 decembrie 2019, au avut loc, la Helsinki (Finlanda), cea de-a 11-a reuniune a Comitetului de Monitorizare (CM) a Programului de cooperare interregională INTERREG EUROPE, precum și prima reuniune a Comitetului de Programare (CP) a viitorului program INTERREG EUROPE 2021-2027.

Cele mai importante decizii au constat în actualizarea Manualului Programului, în conformitate cu prevederile Regulamentului general privind protecția datelor, și aprobarea termenilor de referință pentru evaluarea de program care va avea loc în cursul anului 2020.

Primul CP formal INTERREG EUROPE 2021-2027 a abordat caracteristicile principale, scopul, obiectivele și tipurile de acțiuni care vor fi sprijinite de viitorul program. Cu ocazia reuniunii, reprezentanții statelor partenere au participat la o sesiune de tip brainstorming privind stabilirea caracteristicilor principale ale viitorului program. De asemenea, a fost adoptat Regulamentul de Procedură care prevede adoptarea deciziilor CP prin votul majorității de 5/6 dintre membri și prin consens în cazul deciziilor importante precum stabilirea obiectivelor strategice, decizii cu impact financiar sau aprobarea variantei finale a programului de cooperare.

Un punct important de pe agendă a fost legat de realizarea unei mai bune sinergii între cele 4 programe de cooperare interregională europeană (INTERREG EUROPE, URBACT, INTERACT şi ESPON) în perioada 2021-2027. Secretariatul Comun (SC) INTERREG EUROPE a prezentat, în acest sens, un document aprobat la nivelul celor 4 programe, care demonstrează caracteristica unică a fiecărui program și pune accentul pe sinergiile dintre acestea. Cele patru programe se angajează să se informeze reciproc cu privire la procesul lor de programare în mod regulat şi stabilesc includerea în Programul lor de cooperare a referinţelor la celelalte programe pentru eliminarea eventualelor suprapuneri.

Conform comunicatului, reprezentanţii Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei au solicitat Secretariatului Comun să elaboreze un document care să cuprindă tipul de sprijin tematic sau procedural pe care programele de cooperare interregională îl vor acorda programelor operaționale naționale, precum și clarificarea legată de care program va asigura capitalizarea rezultatelor proiectelor de cooperare teritorială europeană în programele naționale.

Sursa: MLPDA

Vizualizări: 149