Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Încep pregătirile pentru viitorul Program de Cooperare URBACT IV

În perioada 5-6 decembrie 2019, a avut loc, la Paris, Reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului de Cooperare URBACT III.

Conform comunicatului oficial, unul dintre cele mai importante puncte de pe agenda evenimentului a fost aprobarea, de către membrii Comitetului de Monitorizare, a demarării procedurilor pentru formarea Comitetului de Programare pentru viitorul program URBACT IV și a prioritizării acestui proces, subliniindu-se importanța coordonării acestui program interregional cu programele operaționale.

Conform comunicatului, s-a stabilit ca, în anul 2020, să aibă loc două Comitete de Programare, primul fiind planificat în luna mai și având ca scop conturarea strategiei și priorităților viitorului program. În programarea viitorului URBACT IV se va ține cont atât de complementaritatea cu Inițiativa Europeană Urbană (European Urban Initiative), Agenda Urbană, Carta de la Leipzig, precum și de corelarea cu programele operaționale cu finanțare europeană implementate la nivel național și cu alte programe interregionale.

De asemenea, Secretariatul Comun a raportat membrilor Comitetului de Monitorizare stadiul de implementare a Rețelelor URBACT, programul având în implementare 3 tipuri de proiecte: Rețele de Planificare a Acțiunilor, Rețele de Implementare și Rețele de Transfer, în total însumând 72 de proiecte, dintre care 37 au beneficiari din România. Complementar acestor proiecte, URBACT are o puternică strategie de capitalizare și comunicare, în cadrul căreia se desfășoară o serie de acțiuni care vizează dezvoltarea urbană sustenabilă în orașele din Europa.

Printre cele mai discutate inițiative s-a numărat acțiunea „Vitalitatea orașelor mici din Europa”, o primă etapă a acestui demers fiind deja inițiată sub forma unui sondaj trimis tuturor statelor membre pentru a contribui la evaluarea politicilor existente la nivel național. Se previzionează ca rezultatele sondajului să ghideze grupul de lucru către posibile măsuri de sprijin, personalizate fiecărui stat membru, în susținerea dezvoltării acestor orașe.

De asemenea, URBACT găzduiește evenimentul “Laboratoare pentru orașe” (City Labs), care se concentrează pe principiile dezvoltării urbane integrate. Rezultatele includ publicații tematice, care vor contribui la reînnoirea Cartei de la Leipzig a Președinției germane 2020 a UE, un document cheie de politică urbană.

Sursa: MLPDA

Vizualizări: 124