Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

i-Portunus – Proiectul-pilot finanțat prin programul Europa creativă al UE, unul dintre rezultatele concrete ale noii agende europene pentru cultură adoptate în 2018

Comisia a testat cu succes un nou program de promovare a mobilității artiștilor și profesioniștilor din domeniul culturii. i-Portunus, un proiect-pilot finanțat prin programul Europa creativă al UE, este unul dintre rezultatele concrete ale noii agende europene pentru cultură adoptate în 2018.

Cu un buget de 1 milion EUR în 2019, i-Portunus a finanțat 343 de artiști și profesioniști din domeniul artelor spectacolului și al artelor vizuale provenind din 36 de țări pentru a lucra peste hotare pentru o perioadă de 15-85 de zile.

entru a se califica pentru sprijin prin proiectul i-Portunus, candidații au trebuit să demonstreze un obiectiv specific și bine definit, cum ar fi dezvoltarea unei colaborări internaționale, participarea la o rezidență artistică cu scop productiv sau la dezvoltarea profesională în țara de destinație. În perioada aprilie-septembrie 2019, peste 3 200 de artiști și profesioniști din domeniul culturii și-au depus candidatura pentru a primi sprijin.

Reacțiile participanților și ale industriilor culturale au fost foarte pozitive. Proiectul i-Portunus a avut ecou mai ales în rândul artiștilor tineri și în curs de afirmare. O conferință care a avut loc la Bruxelles în perioada 15-16 octombrie a reunit o serie de artiști participanți, principalele părți interesate, reprezentând sectoare precum muzica, teatrul, dansul, festivalurile și literatura, precum și institute culturale naționale și internaționale, cum ar fi Fundația Culturală Europeană, pentru a discuta modalități prin care se poate îmbunătăți programul. Discuțiile vor sta la baza recomandărilor pe care părțile interesate le vor prezenta Comisiei la finalul proiectului.

Pașii următori

În 2020, Comisia va investi încă 1,5 milioane EUR în două proiecte similare. Rezultatele și recomandările de pe urma tuturor proiectelor-pilot vor sta la baza acțiunii permanente propuse pentru următorul program Europa creativăpentru perioada 2021-2027.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 115