Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Secretar de stat MFE: În cei 12 ani de la aderarea în UE, România a beneficiat de peste 53,5 miliarde euro fonduri nerambursabile

Joi, 17 octombrie 2019, a avut loc la Biblioteca Națională a României o dezbatere cu tema „România într-o Europă reînnoită”.

Invitații, lideri ai unor importante companii din România, au arătat că, în contextul în care Uniunea Europeană rămâne în urma Chinei sau a SUA în ceea ce priveşte tehnologia şi inovaţia, alocarea fondurilor europene în următorul exerciţiu financiar multianual (2021-2027) se va concentra pe dezvoltarea tehnologiei.

Secretarul de stat MFE, Mihaela Toader, a arătat în debutul intervenției, că în cei 12 ani de la aderarea în Uniunea Europeană, România a beneficiat de peste 53,5 miliarde euro fonduri nerambursabile, subliniind că „în această sumă este inclusă și Politica de Coeziune, prin care, în prima perioadă de programare, 2007–2013, România a atras aproximativ 96 % din fondurile alocate, fiind la prima experiență ca membră a UE”.

Pornind de la configurarea de buget realizată de Comisia Europeană în ceea ce privește viitorul, adică perioada de programare 2021-2027, secretarul de stat a arătat că obiectivul României, în procesul de negociere a priorităților de investiții, demarat în această vară cu Comisia Europeană și aflat în plină desfășurare, trebuie să rămână obținerea unei mai mari flexibilități în utilizarea fondurilor: „Este felul în care, pornind de la unele neajunsuri din trecut, putem face față în mod inteligent, alături de beneficiarii noștri, unor schimbări care, ne este clar tuturor, nu pot fi anticipate și stabilite într-un cadru definitiv cu o perspectivă de 7 ani la orizont, cât durează un exercițiu financiar”.

Un al doilea element menționat în ceea ce privește pregătirea pentru viitor, din perspectiva  implementării Politicii de Coeziune, a fost capacitatea de a ne adapta mai rapid noilor tendințe și prioritizării gândite de Comisia Europeană, odată cu propunerea viitorului buget: „Mai mult accent pe inovare, digitalizare și, desigur, în contextul noilor provocări legate de Brexit, pe capacitatea și creativitatea noastră, a tuturor, de a face mai mult cu mai puține resurse financiare”.

România va beneficia de mai multe fonduri după 2021

Potrivit comunicatului oficial, România va beneficia cu 8,2 miliarde euro mai multe fonduri după 2021, adică de aproximativ 30,6 miliarde euro, fără cofinanțare, astfel: 17,323 miliarde euro, prin FEDR, 8,385 miliarde euro, prin FSE Plus, 4,499 miliarde euro, prin FC și 392 milioane euro prin Programul Cooperare Teritorială Europeană.

Pentru obiectivul de politică ce vizează sprijinirea competitivității IMM-urilor, transferul tehnologic și digitalizarea, după estimările MFE suma alocată României se ridică la 6 miliarde euro (FEDR). De asemena, pentru obiectivul 2 (O Europă mai curată) – proiecte care vor viza eficiența energetică, infrastructura de apă și gestionarea deșeurilor, va exista o alocare de aproximativ 5,5 miliarde euro (FEDR), rămânând astfel aproximativ 7 miliarde euro pentru celelalte 3 obiective propuse de Regulament, respectiv pentru proiecte vizând infrastructura de transport, acces la internet, infrastrucura educațională, de sănătate și socială, precum și dezvoltarea socio-economică a comunităților.

Într-o UE competitivă în noua economie, dar cu anumite sectoare rămase în urmă, trebuie dezvoltat sectorul inteligenţei artificiale. Proiectul bugetului Uniunii Europene se concentrează pe  tehnologie şi inovaţie”. Domnia sa a mai adăugat în intervenția de la București că că „În acest moment, euro-entuziasmul la nivel european este la cel mai ridicat nivel din ultimii 27 ani”, a declarat Herman Van Rompuy, fostul preşedinte al Consiliului European, în cadrul conferinței.

Sursa: MFE

Vizualizări: 152