Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Mihaela Toader, secretar de stat MFE: Susținem crearea unui fond pentru sprijinirea regiunilor afectate de închiderea minelor

În perioada 7-10 octombrie 2019, are loc cea de-a 16-a ediție anuală a celui mai amplu eveniment public European, Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor, organizat la Bruxelles.

În intervalul celor 4 zile de desfășurare, a fost propusă o conferință la nivel înalt pe tema regiunilor carbonifere din UE. În timpul dezbaterilor, au fost sugerate acțiuni care să sprijine regiunile afectate de tranziție către o economie cu emisii scăzute de carbon, respectiv regiunile cu activități miniere, cum este cazul, în România, a Văii Jiului.

România a fost reprezentată la eveniment de Mihaela Toader, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene. Aceasta a susținut, în intervenția sa, inițiativa de creare a unui fond pentru tranziție energetică, prin care UE să sprijine cât mai concret regiunile afectate de închiderea minelor. Acest fond, a mai arătat secretarul de stat din România, ar putea fi susținut din resurse noi, la nivel european, și pe deplin corelate cu obiectivele Politicii de Coeziune.

A reamintit că regiunile carbonifere din țara noastră se confruntă și astăzi cu probleme sociale și economice, care afectează calitatea vieții cetățenilor din respectivele regiuni. În context, a arătat că „Susținem obiectivul european pentru o economie curată, însă considerăm că este nevoie de măsuri pe termen lung, finanțate corespunzător, care să sprijine cele mai afectate regiuni de această tranziție, regiuni ce pot fi reinventate pentru a deveni din nou competitive. Vom sprijini orice inițiativă care poate reduce decalajele și care oferă posibilități reale de dezvoltare”.

Despre Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor

Evenimentul este dedicat Politicii de Coeziune a UE, la care anul acesta au participat aproximativ 9.000 oficiali europeni, funcționari, experți în politici publice și jurnaliști din toată Europa. Temele de discuție s-au concentrat și în acest pe investițiile europene derulate pentru dezvoltarea regiunilor și orașelor, care au ocazia să-și arate capacitatea de a crea dezvoltare și locuri de muncă, de a implementa Politica de Coeziune a UE (fondurile europene) și de a demonstra importanța nivelului local și regional pentru o bună guvernare europeană.

Creat în anul 2003, moment în care Comitetul European al Regiunilor a invitat reprezentanțele locale și regionale cu sediul la Bruxelles să-și deschidă porțile pentru vizitatori, simultan. Un an mai târziu, DG pentru Politică Regională, din Comisia Europeană, s-a alăturat demersului.

Dezvoltându-se mult de la conceptul inițial, Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor a devenit o platformă de rețea europeană pentru experți în dezvoltarea regională și locală. Schimbul de bune practici în materie de dezvoltare economică și incluziune socială, cooperare transfrontalieră, parteneriate public-private, inovare regională și dezvoltare locală bazată pe comunitate au devenit câteva dintre numeroasele teme dezbătute.

De-a lungul anilor, acesta a devenit un eveniment-etalon privind politica regională a UE, propunând peste 100 ateliere și dezbateri, expoziții și oportunități de networking. Pe lângă atelierele de la Bruxelles, evenimente locale sunt organizate în perioada septembrie – noiembrie în toată Europa.

Sursa: MFE

Vizualizări: 199