Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Peste 14.500 de muncitori au fost ajutați prin Fondul European de Ajustare a Globalizării în ultimii 2 ani

Comisia Europeană a publicat luni, 16 septembrie 2019, un raport privind activitățile și rezultatele Fondului european de ajustare la globalizare (FEG) din anii 2017 și 2018. Publicația confirmă relevanța fondului în perioada de raportare: Parlamentul European și Consiliul au adoptat 15 decizii de mobilizare a finanțării FEG pentru o sumă totală de 45,5 milioane EUR pentru a sprijini peste 14 500 de beneficiari.

În special a fost preocupat sectorul de mașini / echipamente, urmat de comerțul cu amănuntul și transportul aerian. În ceea ce privește cele 23 de cazuri FEG adoptate între 2014 și 2016, rezultatele au arătat că 60% dintre lucrătorii care au beneficiat de măsuri au găsit noi locuri de muncă până la sfârșitul perioadei de implementare. Aceasta este o creștere cu 13 pp față de perioadele anterioare de raportare.

FEG a fost înființat în 2007 pentru a sprijini lucrătorii care își pierd locul de muncă ca urmare a globalizării și schimbării modelelor comerciale sau a unei crize financiare și economice. Este o expresie a solidarității europene față de lucrători, ajutându-i să își adapteze abilitățile și să găsească noi locuri de muncă. De la lansare, FEG a primit 161 de cereri. Aproximativ 635 milioane de euro au fost solicitați să ofere ajutor pentru mai mult de 151.000 de lucrători și 4.429 de tineri care nu ocupă locuri de muncă, educație sau instruire (NEET). Cel mai recent, Comisia a adoptat o propunere pentru a specifica faptul că concedierile datorate unui Brexit fără acord sunt incluse în domeniul de aplicare al FEG.

Pentru următoarea perioadă financiară 2021-2027, Comisia a propus o serie de revizuiri ale Fondului, inclusiv un buget crescut și un prag de eligibilitate mai mic, astfel încât să poată interveni și mai eficient pentru a sprijini lucrătorii care și-au pierdut locul de muncă.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 96