Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Clujul va putea reduce emisiile de CO2 cu 1.400 tone pe an prin sprijin elvețian

Cluj-Napoca a lansat un program de îmbunătățire a eficienței energetice. În sprijinul acestuia, Elveția a finanțat renovarea eficientă din punct de vedere energetic a clădirilor școlare, instalarea a câteva mii de lumini LED pe străzile orașului și achiziționarea de autobuze electrice - contribuind semnificativ la atenuarea schimbărilor climatice și îmbunătățirea calității vieții populației.

Datorită potențialului considerabil al României de a face economii prin reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră, Elveția furnizează aproximativ 37 milioane CHF (franci elvețieni) către patru orașe românești pentru dezvoltarea și implementarea unei politici energetice durabile. Unul dintre aceste orașe este și Clujul, care a devenit mai prietenos cu mediul datorită finanțărilor elvețiene. 

Renovarea eficientă a școlilor din punct de vedere energetic

Multe dintre clădirile publice din Cluj-Napoca, precum clădirile fostelor fabrici, sunt vechi și necesită renovare. Contribuția Elveției a permis renovarea a două școli - inclusiv una dintr-o clădire în vârstă de 100 de ani - la standarde eficiente din punct de vedere energetic, reducând emisiile de gaze cu efect de seră. Aproximativ 1.500 de elevi și profesori beneficiază de un mediu mai bun în care să învețe și să lucreze. Prin reducerea costurilor de energie și întreținere ale clădirilor școlii, programul a redus povara financiară pentru contribuabili și oraș.

Iluminare stradală durabilă și autobuze electrice

Cu asistența elvețiană, Cluj-Napoca a înlocuit vechile lămpi de iluminat pe 22 de străzi. Astfel, orașul beneficiază de 1.300 de lumini LED eficiente din punct de vedere energetic, ce pot fi controlate individual cu ajutorul unui sistem de control de ultimă generație,

Lămpile vechi au fost, de asemenea, înlocuite în piețe și pe pasajele pietonale.

Totodată, Elveția a contribuit la transportul public: unsprezece autobuze electrice cofinanțate de Elveția pentru înlocuirea autobuzelor diesel funcționează pe străzile orașului încă de anul trecut.

Autobuzele electrice își pot reîncărca bateriile la stațiile de încărcare recent instalate la terminalele de autobuz și în depozitul principal de autobuze al orașului. Rețeaua de stații de încărcare și instruirea oferită șoferilor asigură buna funcționare a autobuzelor electrice achiziționate.

Se estimează că, datorită sprijinului Elveției, Cluj-Napoca va putea acum economisi 240.000 CHF în costuri de energie și întreținere și va reduce emisiile de CO2 cu 1.400 tone pe an. Măsurători specifice nu au fost încă realizate.

Traducere: Corina Chircea, www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Ambasada Confederaţiei Elveţiene în România

Vizualizări: 205