Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Acord de program în valoare de 40 de milioane euro semnat pentru sistemul de sănătate din România

Acordul semnat în cadrul programului Provocări ale Sănătății Publice Românești și Europene a fost semnat pe data de 16 iulie 2019. Programul este operat de Ministerul Sănătății Publice din România, având ca partener donator Institutul Norvegian de Sănătate Publică (NIPH) și Directoratul Norvegian al Sănătății (HDI). Obiectivul programului este acela de a preveni și reduce inegalitățile din sănătate și pentru acest obiectiv sunt alocate 40 de milioane de euro, fonduri care provin integral din Granturi EEA (EEA Grants).

Măsurile din cadrul programului de sănătate din România se vor concentra pe trei domenii: (1) accesul îmbunătățit la serviciile de sănătate pentru femei și copii; (2) servicii de sănătate bazate pe comunitate pentru grupuri vulnerabile, inclusiv creșterea eficacității și diversificării asistenței medicale primare și a conștientizării; și (3) consolidarea capacității administrative la nivel național, regional și local pentru a stimula un acces mai egal la serviciile de sănătate.

Programul se va concentra pe prevenirea, sensibilizarea comunității și campaniile de sensibilizare și consolidarea accesului la serviciile de sănătate din zonele rurale pentru grupurile vulnerabile, precum romii. Se așteaptă ca 48 000 de persoane vulnerabile să primească servicii de sănătate preventivă, iar alte 40 000 de persoane să primească servicii de îngrijire medicală generală. Un număr de 558 de profesioniști din domeniul sănătății, inclusiv furnizorii de îngrijiri comunitare și asistenții școlari, vor fi instruiți în furnizarea serviciilor de sănătate. Rezultatele așteptate includ, de asemenea:

  • 200 de medici de familie care vor practica soluția PREVENT (de prevenire);
  • 84 de locuri de muncă create pentru mediatori calificați în sănătate;
  • 84 de echipe comunitare care utilizează instrumentele de orientare la nivel local;
  • 70 000 de teste preventive de screening de cancer efectuate pentru femei din grupuri vulnerabile din șapte județe;
  • 1000 de tinere vaccinate cu vaccin HPV;
  • 35 de centre de îngrijire comunitare înființate și funcționale;
  • 11 000 de copii cu tulburări mentale cu acces la servicii;

În plus față de opt proiecte predefinite din acordul de program, finanțarea din acest program va fi disponibilă printr-un apel deschis și două scheme mici de finanțare (SGS). Momentele aproximative pentru lansarea apelurilor sunt:

SGS 1: Politici și servicii pentru prevenirea bolilor - toamna anului 2020;

Apel 1: Acces la servicii de asistență medicală pentru grupuri vulnerabile - primăvara 2020;

SGS 2: Acces la servicii de asistență medicală pentru grupuri vulnerabile (ONG-uri) - primăvara 2020.

Sursa: EEA Grants – Norway Grants

Vizualizări: 265