Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Politica de coeziune după 2013: Comisarul Hübner subliniaza necesitatea de a investi în viitor

Danuta Hübner, comisarul european pentru politici regionale, a vorbit luni, 7 apriliei, în cadrul unei conferinţe importante care s-a desfăşurat la Maribor, Slovenia, despre viitorul politicii de coeziune după anul 2013. Evenimentul, organizat de preşedinţia slovenă a Uniunii Europene a reprezentat o ocazie de a discuta despre sfera de aplicare şi impactul acestei politici şi a pregătit următoarea discuţie privind bugetului Uniunii Europene. Comisarul a prezentat primele rezultate ale analizei în privinţa contribuţiilor la consultările publice referitoare la politica de coeziune.

Printre participanţii la evenimentul de la Maribor s-au numără reprezentanţi ai tuturor statelor membre, reprezentanţi ai instituţiilor europene (Comisia Europeană, Parlamentul European, Comitetul Regiunilor, Comitetul Economic şi Social European, Curtea de Conturi Europeană) şi alte părţi interesate de politica de coeziune (ONG-uri, experţi, asociaţii regionale, Banca Europeană de Investiţii, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Confederația Europeană a Sindicatelor, BusinessEurope).

Înaintea întrunirii, Comisarul Hübner a declarat: „Politica de coeziune trebuie să continue să evolueze către o politică favorabilă obiectivelor Uniunii privind creşterea şi locurile de muncă, o politică prin care să fie stimulată dezvoltarea endogenă a regiunilor noastre. De aceea, reforma pentru perioada 2007-2013 a orientat şi mai mult politica de coeziune către investiţii cât mai rentabile în materie de promovare a competitivităţii regiunilor europene.”

Comisarul a adăugat: „Provocările care se adresează regiunilor europene cer o politică axată pe factori structurali precum competitivitatea, dezvoltarea durabilă a mediului înconjurător şi din punct de vedere social, şi care să promoveze restructurarea economiilor regionale prin exploatarea propriilor lor resurse fizice, instituţionale şi umane. La fel de importantă este şi consolidarea acţiunilor de cooperare în cadrul Uniunii în vederea rezolvării problemelor privind globalizarea, schimbările climatice, securitatea energetică, demografia şi incluziunea socială. Dezbaterea privind viitorul politicii de coeziune trebuie să ţină cont de acest context.”

Consultare publică: primele rezultate

În luna septembrie a anului trecut, pe site-ul Comisiei Europene a fost lansată o consultare publică privind viitorul politicii de coeziune. Au fost primite peste 100 de contribuţii din partea statelor membre, a regiunilor şi a oraşelor, de la instituţii europene, parteneri economici şi sociali, organizaţii ale societăţii civile, universităţi şi cetăţeni la o serie de întrebări publicate în al patrulea raport privind coeziunea (2007).
Pot fi trase câteva concluzii generale:

  • Majoritatea covârşitoare a răspunsurilor au fost în favoarea politicii de coeziune pusă în aplicare la nivel european şi împotriva oricărei încercări de renaţionalizare a acestei politici.
  • Autorităţile naţionale şi regionale au sprijinit principiul „alocării fondurilor”, adică al investiţiilor de resurse ale politicii de coeziune, de către statele membre şi de către regiuni, în conformitate cu obiectivele Uniunii privind creşterea şi locurile de muncă.
  • Politica europeană de coeziune este larg recunoscută ca un stimulent al concurenţei pentru toate regiunile europene şi, prin urmare, ar trebui să acopere întreg teritoriul Uniunii Europene.
  • Cooperarea teritorială este recunoscută în mod clar drept o componentă de bază a politicii de coeziune şi se observă, în întreaga Uniune, o cerere mare pentru dezvoltarea acestui obiectiv în viitor.
  • Numeroase contribuţii din partea autorităţilor regionale şi locale invocă principiul subsidiarităţii şi subliniază dorinţa acestora de a juca un rol mai important în punerea în aplicare a politicii de coeziune.
  • În timpul consultării, au apărut, de asemenea, cereri de reîncadrare a Fondului pentru Dezvoltare Rurală în ansamblul instrumentelor de coeziune.
Următoarele etape

Al cincilea raport intermediar privind coeziunea economică și socială va fi publicat de Comisie în luna iunie şi va cuprinde un rezumat al consultării publice.

În septembrie 2008, Comisia va adopta o carte verde privind coeziunea teritorială.

Înainte de sfârşitul acestui an, Comisia va publica un document de analiză care va elabora scenarii pentru regiunile europene în 2020.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 73