Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Fondurilor Europene: Nu mai sunt foarte mulți bani pentru a lansa noi apeluri

Joi, 04 iulie 2019, a avut loc conferința de presă a noului ministru al fondurilor europene, dna Roxana Mînzatu, alături de cei trei secretari de stat: dna Mihaela Toader, fost ministru al fondurilor europene, dna Ana Maria Bușoniu și dnul Cezar Caleap.

Conform ministrului, din alocarea totală de 30,8 miliarde de euro de care România dispune în actuala perioadă financiară, 2014-2020, Comisia a rambursat 9,25 miliarde euro, ceea ce indică o rată de absorbție de 30% în momentul de față, apropiată de media europeană de 33%.

25 miliarde din 31 miliarde de euro total alocare este valoarea apelurilor de proiecte deschise; Nu mai sunt foarte mulți bani pentru a lansa noi apeluri”, a declarat ministrul.

Din aceste 25 miliarde de euro [...] avem contracte de finanțare semnate de 23,6 miliarde de euro, însemnând o rată de contractare de 79%.”

De asemenea, oficialul a declarat faptul că pe noul site al ministerului va exista o hartă a țării, unde cetățenii vor putea accesa fiecare județ și fiecare localitate, urmând ca o listă a proiectelor aflate în derulare cu fonduri europene să apară.

Totodată, a fost menționată necesitatea unei comunicări îmbunătățite cu beneficiarii, consultanții și presa.

S-a lansat acest concept care va fi disponibil pe site, această unealtă de comunicare prin care vom putea să avem dialog cu beneficiarii, formularul este tip forum, pe fiecare domeniu, pe fiecare axă vom avea topicuri, teme”, urmând a fi prioritizate întrebările cel mai des întâlnite.

Fondurile alocate următoarei perioade financiare

Asa cum știți, Comisia Europeană a făcut anul trecut, în luna mai, o propunere de buget pentru Uniunea Europeană, o propunere de buget pentru politica de coeziune și o alocare pentru fiecare țară. Pentru România alocarea strict pe zona de fonduri structurale, fonduri de coeziune este de aproape 31 miliarde de euro. Vedem că cea mai mare alocare este pe Fondul European de Dezvoltare Regională, peste 17 miliarde de euro, pe Fondul Social European avem o alocare mult mai mare decât ce aveam în actualul exercițiu, 8,4 miliarde de euro, și la Fondul de Coeziune alocarea este redusă față de actualul exercițiu: ne apropiem de 4,5 miliarde de euro.” Pentru cooperare teritorială a fost menționată o alocare de 300.000 de euro.

Cele 5 obiective pe care Uniunea le dorește finanțate cu acești bani sunt:

  • O Europă mai conectată;
  • O Europă mai inteligentă;
  • O Europă mai socială;
  • O Europă mai apropiată de cetățeni;
  • O Europă mai verde.

Ministrul și-a confirmat implicarea cu preponderență în proiecte de digitalizare, în mod particular în proiectele aflate deja în implementare, precum:

  1. Un proiect finanțat prin POC, ce vizează digitalizarea obținerii unor documente foarte importante, cum ar fi certificatul de naștere, de căsătorie, de divorț, de deces. Toate aceste documente necesită în prezent deplăsări, documente la instituții publice, cozi, timp de așteptare, multă birocrație, iar acest proiect va oferi posibilitatea cetățenilor să își depună solicitarea pentru aceste documente online, să plătească online, să le obțină foarte rapid.”

Proiectul a început anul trecut și este preconizată finalizarea acestuia în doi ani.

  1. Un alt proiect pentru digitalizare presupune ca în 4.500 școli gimnaziale din România să existe conexiune la internet.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 2571