Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiect de 50.000.000 de euro castigat de municipiul Bacau pe Axa 3, POS Mediu

Primarul Municipiului Bacău, d-l Romeo Stavarache a anunţat miercuri, 2 aprilie, în cadrul conferinţei de presă la care a fost prezentă şi d-na Lucia Ana Varga, Secretar de Stat al Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, câştigarea proiectului de modernizare a CET Bacău, în valoare de 50 000 000 Euro, ce urmează a fi finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu, Axa 3. La nivel naţional, pe Programul de Mediu, Axa 3, au fost selectate ca fiind eligibile doar 3 proiecte: ale municipiilor Bacău, Iaşi şi Timişoara.

Bacăul va beneficia astfel, alături de Iaşi şi Timişoara, de fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea proiectelor de mediu considerate de ministerul de resort, în urma selecţiei, ca fiind prioritare.

D-na Lucia Ana Varga a vizitat în cursul dimineţii investiţiile importante finanţate de Ministerul Mediului în municipiul Bacău, ocazie cu care s-a declarat mulţumită de felul în care se derulează implementarea acestora: Digul de rezistenţă pentru prevenirea inundaţiilor pe pârâul Negel şi locaţia Parcului Unirea 3, lângă Catedrala ordodoxă, a cărui amenajare va începe în această primăvară.

D-l Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, a prezentat în cadrul conferinţei de miercuri strategia municipalităţii băcăuane privind creşterea suprafeţei de spaţiu verde în Bacău, de la 17 mp pe cap de locuitor în prezent la 26 de mp până în 2013, conform cerinţelor europene în materie.

În acest sens, Executivul Primăriei a stabilit 4 obiective majore:
1. Construirea Parcului Unirea 3, lângă Catedrala Ortodoxă, cu o suprafaţă de aprox 1,5 ha, proiect în valoarea de 1 716 228 Ron, din care 1 500 000 Ron reprezintă finanţare nerambursabilă de la Administrarea Fondului de Mediu. Lucrările de amenajare vor fi demarate în această primăvară.
2. Amenajarea unei zone verzi, împădurite pe o suprafaţă de 70 Ha, în zona de sud-vest a Bacăului, pentru care s-au făcut demersurile de preluare a terenului de la Ministerul Apărării Naţionale.
3. Ecologizarea şi amenajarea ca zonă verde a actualei rampe de gunoi, ce urmează a fi închisă în vara anului 2009, o dată cu darea în folosinţă a noii rampe ecologice în cadrul proiectului cu finanţare externă „Managementul integrat al deşeurilor pentru municipiul Bacău şi zonele limitrofe”, proiect în valoare de 20 000 000 Euro, finanţat prin Programul ISPA
4. Închiderea definitivă a depozitului de zgură şi cenuşă de la CET şi amenjarea terenului ca zonă verde.

În cadrul conferinţei, d-na Lucia Varga a declarat că Bacăul este oraşul care a beneficiat în ultimii ani de cele mai multe fonduri pentru dezvoltarea şi implementarea proiectelor de mediu, valoarea acestora fiind de peste 100 000 000 Euro, dovadă a atenţiei acordate de municipalitatea băcăuană problemelor de protecţie a mediului înconjurător.

Sursa: Primaria Bacau

Vizualizări: 106