Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Oameni de știință finanțați de Uniunea Europeană au dezvăluit prima imagine cu o gaură neagră

Comisia a dezvăluit miercuri, 10 aprilie, prima imagine a unei găuri negre realizată vreodată, obținută de Event Horizon Telescope, o rețea de colaborare științifică în care sunt implicați oameni de știință finanțați de UE. Această descoperire constituie o dovadă vizuală privind existența găurilor negre și oferă noi perspective științei moderne.          Sursă foto: Reprezența Comisiei Europene în România

Prima observare a unei găuri negre este rezultatul colaborării internaționale la scară largă numite Event Horizon Telescope (EHT), în cadrul căreia cercetători finanțați de UE au avut un rol esențial. Această importantă realizare științifică marchează o schimbare de paradigmă în ceea ce privește modul în care înțelegem găurile negre, confirmă predicțiile teoriei relativității generale a lui Albert Einstein și deschide noi căi de cercetare a universului nostru. Prima imagine a unei găuri negre realizată cu succes a fost dezvăluită în cadrul a șase conferințe de presă care au avut loc în diverse locuri din lume.

Președintele Consiliului European pentru Cercetare (CEC), profesorul Jean-Pierre Bourguignon, a declarat: „Îi felicit pe oamenii de știință de pe întreg mapamondul care au făcut această descoperire, inspirându-ne și oferind noi perspective cunoașterii noastre. Mă bucur în mod deosebit să văd că oameni de știință finanțați de Consiliului European pentru Cercetare au contribuit în mod decisiv la această reușită. Abordarea îndrăzneață a UE în ceea ce privește finanțarea unei cercetări științifice fundamentale atât de revoluționare dă naștere unei noi povești de succes”.

Finanțarea acordată de UE prin intermediul Consiliului European pentru Cercetare (CEC) a constituit un sprijin crucial pentru EHT. Mai exact, UE a finanțat trei dintre oamenii de știință de elită și echipele lor implicați în descoperire și a sprijinit dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de telescoape mari esențiale pentru succesul proiectului.

Rezultatele de miercuri se adaugă realizărilor programelor UE de finanțare a cercetării și inovării – Orizont 2020 și programele-cadru precedente. Pentru a continua acest succes, Comisia a propus Orizont Europa pentru a menține UE în avangarda cercetării și inovării la nivel mondial.    

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 320